Biedt Britse renteverlaging ademruimte?

Financiering in VK

De Bank of England heeft onlangs besloten de rente te verlagen met een kwart procentpunt, waardoor de rente nu op 5% staat. Dit is de eerste renteverlaging in meer dan vier jaar en komt als een welkome opluchting voor zowel de Britse als de Europese financiële markten. De verlaging biedt namelijk verlichting na een periode van aanhoudend hoge rentetarieven die de afgelopen jaren druk hebben uitgeoefend op verschillende sectoren, waaronder de vastgoedmarkt. Dat meldt een Britse website voor vastgoed.

  • Rente verlaagd naar 5%
  • Optimisme in vastgoedsector
  • Groei in kapitaalinvesteringen

Dominique Moerenhout, CEO van de European Public Real Estate Association (EPRA), heeft positief gereageerd op de renteverlaging. Hij beschouwt deze stap als een katalysator voor een nieuwe groeicyclus binnen de vastgoedsector. “De verlaging van de rentetarieven zal niet alleen de financieringskosten verlagen, maar ook het vertrouwen en de toewijding in kapitaalinvesteringen in zowel nieuwe als bestaande activa vergroten,” aldus Moerenhout. Hij benadrukte verder dat de gunstige schuldenprofielen binnen de Europese vastgoedsector ervoor zorgen dat deze goed gepositioneerd is om te profiteren van de lagere rentetarieven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Optimisme in het VK en Europa

De renteverlaging door de Bank of England volgt op een periode waarin de inflatie gedurende twee opeenvolgende maanden op het doel van 2% bleef. Deze verlaging wordt gezien als een teken van optimisme over het economisch herstel van het VK. Moerenhout voegde daaraan toe: “Er is nu een reële kans voor de sector in heel Europa om groei te versnellen en waarde te ontsluiten. Deze beslissing van Threadneedle Street kan worden gezien als de kers op de taart.”

Impact op de Nederlandse markt

Ook in Nederland wordt de renteverlaging als positief ontvangen. De Nederlandse vastgoedmarkt, die de afgelopen jaren te kampen had met dalende investeringen en uitdagingen op het gebied van herfinanciering, kan nu uitkijken naar een periode van stabiliteit en mogelijk herstel. Gordon Milnes, een syndicator bij Investec Real Estate, merkte op dat de vastgoedmarkt vandaag opgelucht kan ademhalen. “Hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, biedt deze renteverlaging zeker enige verlichting voor de markt,” zei Milnes. Hij benadrukte dat verdere renteverlagingen noodzakelijk zullen zijn om de kloof tussen kopers- en verkopersprijzen te verkleinen en om het vertrouwen in de markt te herstellen.

Vergelijking met andere centrale banken

Jim Gott, hoofd van asset surveillance bij Mount Street, wees erop dat het interessant zal zijn om te zien of de Federal Reserve in de Verenigde Staten deze trend zal volgen. “Hoewel de financiële omstandigheden in de VS aanzienlijk verschillen van die in het VK en Europa, waar de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in juni heeft verlaagd en de Zweedse Riksbank, vaak een goede indicator voor de mondiale markten, in mei de rente heeft verlaagd, verwelkomen we deze verlaging die al een jaar onderwerp van speculatie was.”

De Britse economie speelt een belangrijke rol voor het Nederlandse bedrijfsleven. Volgens het NRC bedroeg de in 2021 de export van Nederlandse producten naar het Verenigd Koninkrijk ongeveer €16 miljard, een stijging ten opzichte van €14 miljard in 2019. Echter, de Brexit heeft ook uitdagingen met zich meegebracht. De waarde van wederuitvoer en doorvoer naar het VK daalde in de eerste negen maanden van 2021 tot €10 miljard, wat de helft is van dezelfde periode in 2019. Deze cijfers benadrukken zowel de afhankelijkheid als de kwetsbaarheid van het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van de Britse markt.

Toename in deal flow

Gott benadrukte ook dat de commerciële vastgoedleningmarkt in 2024 een aanzienlijke toename in deal flow heeft gezien, vooral in het alternatieve lenersuniversum, waar de volumes op een vergelijkbaar of zelfs hoger niveau lagen dan voor de Covid-pandemie. “Dit suggereert dat zowel leners als kredietverstrekkers relatief ontspannen waren over renteverlagingen, het was slechts een kwestie van wanneer, niet of,” aldus Gott. “Het voelt als een ideaal moment voor alternatieve kredietverstrekkers, met vastgoedwaarden die mogelijk overdreven depressief zijn, rentetariefverwachtingen die hoog blijven en loan-to-value (LTV) verwachtingen die laag zijn.”

Gevolgen

De renteverlaging zal naar verwachting ook op de middellange tot lange termijn leiden tot lagere schulden- en herfinancieringskosten. Bovendien zal deze verlaging andere centrale banken aanmoedigen om soortgelijke stappen te ondernemen. De vastgoedsector hoopt dat deze verlaging een eerste stap is naar verdere renteverlagingen dit jaar, wat een positief signaal zou zijn voor beleggers en de bredere economie.

Gerelateerde artikelen