Beursgenoteerde bedrijven Duitsland breken dividendrecord

Duitse corporates betalen hoog dividend

De veertig grootste bedrijven van Duitsland, genoteerd in de DAX-index op de aandelenbeurs in Frankfurt, keren dit jaar voor een recordbedrag aan dividend aan de aandeelhouders uit. Uit onderzoek van EY blijkt dat deze bedrijven gezamenlijk maar liefst 53,8 miljard euro aan dividend uitkeren, wat het hoogste niveau is sinds 2012. Dit bedrag is 2,4 procent meer dan vorig jaar.

  • Duitse DAX-bedrijven keren recorddividend uit in 2023.
  • Mercedes-Benz leidt met 5,5 miljard euro winstuitkering.
  • Toekomstig dividend onzeker door economische uitdagingen.

Van de veertig DAX-bedrijven verhogen er 23 hun dividend, zo rapporteert EY. Autoconcern Mercedes-Benz voert de lijst aan met een winstuitkering van 5,5 miljard euro, gevolgd door verzekeraar Allianz met 5,4 miljard euro en Volkswagen met 4,5 miljard euro.

De lage spaarrente en hoge inflatie drijven Nederlandse beleggers naar de Duitse beurs. Op zoek naar alternatieven voor spaarrekeningen, zien ze in de Duitse markt met haar 80 miljoen inwoners een aantrekkelijk beleggingsplatform. BMW, Volkswagen en Daimler, iconische automerken, voeren de lijst aan met populairste Duitse aandelen onder Nederlandse beleggers. Bayer, Siemens, Allianz, BASF, Deutsche Bank, Adidas en SAP completeren de top 10.

Naast beleggen in losse aandelen, kiest men ook voor de DAX-30 index. Deze index omvat de 30 grootste Duitse beursgenoteerde bedrijven en geeft een goed beeld van de Duitse economie. Populaire ETF’s voor beleggen in de DAX-index zijn iShares Core DAX UCITS, Etflab DAX en Xtrackers DAX UCIT.

Winstniveau van DAX-bedrijven lager door economische uitdagingen

Hoewel de dividenden stijgen, is de gezamenlijke winst van de DAX-bedrijven over 2023 met 6 procent gedaald tot 120,9 miljard euro, voornamelijk als gevolg van een zwakkere economie. Om de winstgevendheid te handhaven, zijn veel bedrijven bezig met kostenbesparingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Opvallende stijging van dividend bij Porsche

Een opvallende stijging van het dividend was te zien bij sportwagenmerk Porsche, waar het dividend met 129 procent steeg naar 2,1 miljard euro.

EY meldt dat negen DAX-bedrijven hun dividend hebben verlaagd en dat bij vijf ondernemingen helemaal geen winst wordt uitgekeerd. De overige drie bedrijven hielden hun dividend gelijk.

Toekomstige dividenduitkeringen onzeker door economische risico’s

Deskundigen uiten zorgen over de houdbaarheid van deze hoge dividenden, gezien de onzekere economische omstandigheden en toenemende geopolitieke spanningen wereldwijd.


Gerelateerde artikelen