Bestelauto’s: 2 miljoen leveringen per dag

Vorig jaar deden bestelauto's 813 miljoen afleveringen en transporteerden 61 miljoen ton.

Bestelauto’s in de bouw maakten in 2018 de minste stops, drie per dag. Serviceauto’s en auto’s voor het vervoer van goederen deden gemiddeld vier adressen per dag aan. Maar serviceauto’s en bestelauto’s in de bouw vervoerden samen wel 89 procent van het totale gewicht, zo maakte het CBS vandaag bekend.

Bestelauto’s voor post- en pakketvervoer maakten 25 stops per dag. Binnen het post- en pakketvervoer stopten beroepsvervoerders van pakketten nog vaker bij een klant, gemiddeld leverden zij 38 keer per dag ergens iets af. Een op de drie pakketstops was bij een zakelijk adres, de rest is bij particulieren. Maar bij de eerste worden meestal meerdere pakketten tegelijk afgeleverd, terwijl dat bij de tweede maar een is.

Ongeveer twee derde van de post en pakketjes werd overdag (tussen 9:00 en 16:00) afgeleverd. Bestelauto’s in de bouw en service waren 46 procent van de tijd overdag onderweg. Bestelauto’s in de bouw maakten hun stops juist relatief vaak in de ochtendspits (tussen 07:00 en 09:00) en avondspits (tussen 16:00 en 18:00).

In 2018 werd maar 0,1 procent van het totaal vervoerde gewicht per elektrische bestelauto vervoerd. Lpg leverde 0,2 procent af en aardgas 1,3 procent af. Maar bijna alle pakketten, 98 procent, kwam per diesel.

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen