Ebusco rechtszaak: Bescherming tegen afzeggen miljoenenorder

Beperken van financiële impact op orderafzegging

Ebusco, de Brabantse fabrikant van elektrische bussen, is verwikkeld in een juridische strijd over een order van 45 bussen ter waarde van miljoenen euro’s. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen tegen een niet nader genoemde klant die de bestelling wil annuleren, ondanks het feit dat de bussen al grotendeels geproduceerd zijn. Deze ontwikkeling zet de financiële positie van het reeds geplaagde bedrijf verder onder druk, wat heeft geleid tot een gedeeltelijke productiestop. Dat meldt het ANP.

• Ebusco in kort geding voor levering 45 bussen
• Productiestop ingesteld vanwege financiële onzekerheid
• Uitkomst rechtszaak cruciaal voor bedrijfstoekomst

De annulering van deze order zou een aanzienlijke impact hebben op Ebusco’s financiële middelen. Om de korte termijn liquiditeit te waarborgen, heeft het bedrijf besloten de productie grotendeels stil te leggen. Deze maatregel is genomen in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak, die cruciaal is voor de onmiddellijke toekomst van het bedrijf. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Juridische bescherming tegen orderannuleringen

Bedrijven kunnen verschillende maatregelen nemen om zich te beschermen tegen de negatieve gevolgen van geannuleerde orders:

1. Robuuste contracten opstellen: Het is cruciaal om waterdichte contracten op te stellen met duidelijke voorwaarden rond annuleringen. Hierin kunnen bedrijven bepalingen opnemen zoals:

– Annuleringskosten of boeteclausules bij late annulering
– Duidelijke deadlines voor kosteloze annulering
– Vooruitbetalingen of aanbetalingen die niet terugbetaald worden bij annulering
– Specifieke omstandigheden waaronder annulering is toegestaan

2. Risicospreiding; Bedrijven kunnen hun risico’s spreiden door:

– Productie pas te starten na ontvangst van een aanbetaling
– Gefaseerde productie gekoppeld aan deelbetalingen
– Gebruik van standaardcomponenten die ook voor andere orders bruikbaar zijn
– Flexibele productielijnen die snel kunnen omschakelen

3. Financiële buffers opbouwen: Het aanhouden van voldoende financiële reserves is essentieel om tegenslagen op te vangen:

– Opbouwen van een calamiteitenfonds voor onvoorziene situaties
– Zorgen voor voldoende werkkapitaal om productie voor te financieren
– Gebruik van kredietlijnen of factoring om liquiditeit te waarborgen
– Diversificatie van inkomstenbronnen om afhankelijkheid van grote orders te verminderen

4. Klantenscreening en ordervalidatie: Zorgvuldige screening van klanten en orders kan problemen voorkomen:

– Uitvoeren van kredietwaardigheidscontroles bij nieuwe klanten
– Valideren van de financiële draagkracht voor grote orders
– Opbouwen van langetermijnrelaties met betrouwbare klanten
– Kritisch beoordelen van ongebruikelijk grote of afwijkende orders

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Juridische stappen en kort geding

Ebusco heeft juridische stappen ondernomen om de levering en betaling van de 45 bussen af te dwingen. Een kort geding is aangespannen, waarvan de zitting op maandag plaatsvindt. Het bedrijf hoopt via deze weg de klant te dwingen de bestelling af te nemen en te betalen, wat essentieel is voor de financiële gezondheid van Ebusco.

Achtergrond van de situatie

De ongenoemde klant wil de order annuleren, maar Ebusco stelt dat de bussen reeds geproduceerd zijn en grotendeels klaar zijn voor levering. Dit conflict komt op een moment dat Ebusco al langer kampt met leveringsproblemen, wat de situatie verder compliceert. De juridische strijd is dus niet alleen van belang voor deze specifieke order, maar ook voor de bredere bedrijfsvoering en reputatie van Ebusco.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen