Benzineprijs op weg naar 2 euro per liter

Recordprijs van 1,559 per liter diesel verpulvert record uit 2012.

De prijs voor diesel en benzine ligt historisch hoog. Voor een liter E10 (Euro95) geldt volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers donderdag een adviesprijs van 1,913 euro per liter, waarmee het één dag oude record alweer is verbroken. Voor een liter diesel moet 1,559 euro worden betaald, waarmee het vorige record uit oktober 2012 uit de boeken ging.

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Dat de brandstofprijzen oplopen is geen verrassing. De wereldwijde vraag naar olie toont herstel en deze vraag is waarschijnlijk volgend jaar weer terug op het niveau van voor de crisis. Daarbij wordt er minder olie uit de grond gepompt dan voorheen, vooral omdat olieconcerns sneden in hun exploratie-uitgaven.

Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.

(ANP)