Beleggers steeds vaker in hypootheken

Marktaandeel van verzekeraars, investeerders en pensioenfondsen verdubbeld.

Niet de banken maar vooral institutionele beleggers geven nieuwe hypotheken uit. De hypotheekportefeuille van banken groeit nauwelijks meer de laatste jaren.

Dat schrijft De Nederlansche Bank (DNB). Sinds de huizenprijzen sinds 2014 hard stegen, groeide de hypotheekportefeuille van banken met 12 miljard euro.

Daarmee waren institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen en beleggers) verantwoordelijk voor 87 procent van de totale stijging van het uitstaand hypothecair krediet aan Nederlandse huishouders, aldus DNB.

De institutionele beleggers zagen hun marktaandeel in zeven jaar tijd verdubbelen van 10 tot 21 procent dit jaar.

Een novum is dit niet, vervolgt DNB. In 1960 stond de helft van de uitstaande hypotheken op de balans van verzekeraars en pensioenfondsen. Later verloren ze marktaandeel.

Sinds de kredietcrisis zijn hypotheken als belegging aantrekkelijk geworden voor institutionele beleggers. Volgens DNB is dat omdat de lange looptijden van nieuwe hypotheken goed aansluiten bij het langlopende karakter van hun verplichtingen.

De totale hypotheekschuld groeide de afgelopen jaren tegelijkertijd met 2 tot 3 procent. Volgens DNB is de stijging van het totale bedrag aan uitstaande hypotheken relatief gering, in relatie tot de stijging van de huizenprijzen.