Belegger legt bom in portemonnee Philips-top

Belegger legt bom in portemonnee Philips-top
Onvrede over koers en rode cijfers na debacle apparaten slaapapneu.

Veel institutionele en particuliere beleggers stemmen komende dinsdag op de vergadering van aandeelhouders tegen het beloningsverslag van Philips. Vooral over de bonus van 1,8 miljoen euro aan topman Frans van Houten bestaat onbegrip.

Dit blijkt uit een inventarisatie van het FD. Voor veel aandeelhouders is het afkeuren van het beloningsverslag een manier om hun onvrede te uiten over het beleid van de Philips-top. Het concern heeft miljoenen apparaten tegen slaapapneu moeten terugroepen, omdat die mogelijk gezondheidsschade veroorzaken bij patiënten. Dit heeft geleid tot een enorme terugroepactie die bijna een miljard euro kost. Het bedrijf is in de rode cijfers gedoken

De twee belangrijkste stemadviesbureaus voor institutionele beleggers, Glass Lewis en ISS, adviseren beide om het beloningsverslag af te keuren. Twee grootaandeelhouders van Philips – het Noorse staatsfonds NBIM en het Amerikaanse pensioenfonds Calpers – hebben al aangekondigd dat ze komende dinsdag tegen het beloningsverslag zullen stemmen. De Vereniging van Effectenbezitters gaat verder in haar kritiek en stemt ook tegen het verlenen van decharge aan het bestuur.