Update: Belastingen voor bedrijven in Duitsland

Duitse belastingplannen en Nederlandse bedrijven

De belastingtarieven in Duitsland vallen over het algemeen lager uit dan in Nederland. Belangrijk is dat dan wel goed onderscheid wordt gemaakt in de verschillende soorten belastingen, zodat de belasting voor (Nederlandse) bedrijven in Duitsland geoptimaliseerd kan worden. FM.nl zet de actuele stand van de verschillende belastingen in Duitsland op een rij:

  1. Gewerbesteuer; Dit is een gemeentelijke heffing die varieert tussen 7% en 17% en wordt vastgesteld door de gemeente -waardoor regionaal aanzienlijke verschillen bestaan. Gemiddeld bedraagt de Duitse Gewerbesteuer ongeveer 14%. De belasting wordt geheven op de winst van zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, die een onderneming in Duitsland drijven maar is verrekenbaar met de Duitse inkomstenbelasting en kan daarmee verlaagd worden. De Gewerbesteuer moet overigens niet worden verward met de Körperschaftssteuer, in Nederland vergelijkbaar met de vennootschapsbelasting. In Duitsland wordt wordt de hoogte van deze belasting gezien als een belangrijk criterium bij het vestigen van een onderneming in Duitsland.
  2. Solidariteitstoeslag: wordt berekend vanwege de Duitse eenwording. Bedrijven in Duitsland moeten deze toeslag betalen en bedraagt 5.5% van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Overigens is deze belastingopslag de laatste jaren zowel in hoogte als voor de betaste groepen, drastisch verlaagd.
  3. Kerkbelasting: Bedrijven in Duitsland kunnen verplicht worden om kerkbelasting te betalen. Deze belasting wordt geheven door de kerk en wordt meestal ingehouden op het inkomen van werknemers. Het tarief varieert per deelstaat en kan tussen de 8% en 9% liggen. Als een werknemer of ondernemer lid is van een erkende religieuze gemeenschap (bijvoorbeeld de katholieke of protestantse kerk), wordt de kerkbelasting automatisch ingehouden op hun loon of winst. Het is belangrijk voor bedrijven om zich hiervan bewust te zijn en de juiste procedures te volgen om aan hun fiscale verplichtingen te voldoen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


    Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin


  4. Einkommenssteuer: of inkomstenbelasting wordt geheven over verschillende inkomstenbronnen, zoals bedrijfsactiviteiten, verhuur, beroepsinkomsten, kapitaalinkomsten en meer. Het tarief begint bij onze Oosterburen bij 15% en loopt op tot 42%. Deze Duitse inkomstenbelasting lijkt veel op het Nederlandse systeem van vóór 2001. Toen hadden we nog geen boxen en waren veel meer kosten (rente, onderhoud, etc.) aftrekbaar. De belasting kan ook gelden voor de inkomsten van sommige bedrijven.
  5. Vennootschapsbelasting (Körperschaftsteuer): Rechtspersonen (zoals GmbH, AG, etc.) betalen over hun wereldwinst belasting in Duitsland maar dit geldt alleen als de rechtspersoon in Duitsland is opgericht/gevestigd en de leiding in Duitsland is gevestigd.
  6. btw-tarief: Bedrijven moeten tussen 19% of 7% btw betalen op diensten en producten. Het lage tarief is van toepassing op levensmiddelen, zoals brood, melk, groenten, fruit, vlees, vis en eieren. Ook niet-alcoholische dranken, zoals water, frisdrank en vruchtensap, worden belast met 7% btw. Naast drank en voeding geldt het verlaagde tarief ook voor medicijnen. Gedrukte boeken, kranten en tijdschriften worden ook belast met dit tarief en dat geldt ook voor trein-, bus- en tramkaartjes (maar niet voor vliegtickets). Tot slot betalen ook musea, theaters, concerten en andere culturele evenementen 7% btw en de overnachtingen in hotels, pensions en andere accommodaties.

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen