Fiscus begint innen coronaschulden

Stichting wil compensatie coronaschulden MKB
Ondernemers die voor coronacrisis al schulden hadden, in september aan de beurt

Ondernemers die nog niets van hun coronaschuld bij de Belastingdienst hebben afbetaald, kunnen de komende periode een brief op de mat verwachten. De extra tijd die de Belastingdienst heeft gegeven eindigde maandag en nu gaat de overheidsinstantie beginnen met het innen van de schulden.

  • fiscus geeft extra tijd
  • deurwaarders voorlopig niet op pad
  • nog geen exacte cijfers over aantallen

De Belastingdienst gebruikt de komende dagen om “de balans op te maken”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. “Er zal niet gelijk al een leger deurwaarders op pad gaan.” Eerst komt er nog een aanmaning. In september zijn ondernemers die al schulden hadden van voor de coronacrisis als eersten aan de beurt. [Artikel gaat verder na volgende alinea]


Door onvoldoende rekening te houden met de veranderlijke context leek destijds de kredietcrisis of de coronacrisis voor velen een “Black Swan”, maar er waren organisaties die wel degelijk waren voorbereid. In de 4-daagse training ‘Planning en control in een VUCA wereld‘ leer je de scenario’s van deze organisaties kennen, en hoe deze mee te nemen in de eigen planning en control cyclus. En welke veranderingen of toevoegingen kunnen bijdragen om werkelijk robuust de toekomst tegemoet te kunnen treden in de turbulente wereld van vandaag. Schrijf je nu in.


Het ministerie kan pas later deze week zeggen hoeveel ondernemers met een schuld nog altijd geen contact hebben opgenomen met de Belastingdienst. Eind mei hadden ongeveer 51.000 ondernemers nog helemaal geen aflossing gedaan.

Verschillende bedrijven zijn de afgelopen tijd failliet gegaan doordat ze de coronaschuld nu moeten terugbetalen. Maandag werd nog bekend dat Doek Retail, met 25 kledingwinkels van Vero Moda, Vila en Pieces, om die reden ophoudt te bestaan. Eerder schreef de website voor overnames en fusies MenA.nl over de nadelen van de WHOA: de huidige wet voor het afhandelen van faillissementen zou het MKB benadelen (‘We gaan steeds meer naar een business rescue culture toe’).


Lees ook:


Gerelateerde artikelen