Begroting gemeenten anders opgesteld door crisis

Veel gemeenten zullen hun begroting voor 2010 door de gevolgen van de kredietcrisis anders opstellen dan de voorgaande jaren. Het is, volgens accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PWC), belangrijk dat gemeenten actief werken aan nieuwe plannen, bezuinigingen en ombuigingen om de crisis te lijf te gaan.

Financiële stimuleringsmaatregelen creëren en het voor burgers en ondernemers makkelijker maken om leningen aan te vragen. Het zijn twee voorbeelden van maatregelen die gemeenten kunnen doorvoeren om de economie weer een impuls te geven. PWC zet op haar website een aantal voorbeelden op een rij.

Omdat de juiste aanpak van de gevolgen van de kredietcrisis per gemeente verschilt, moet elke gemeente zelf kijken wat de beste aanpak is. Volgens PWC willen in ieder geval veel gemeenten graag een actieve bijdrage leveren om de economie te stimuleren.

Andere voorbeelden zijn de inzet van extra subsidies, (sneller) harde politieke keuzes maken en duurzaam investeren en de proberen de rentelast terug te dringen. Ook het sneller betalen van facturen van leveranciers, het opknappen van bedrijventerreinen en het stimuleren van bij- en herscholing kunnen volgens het kantoor belangrijke troeven zijn.

Bovenstaande maatregelen zijn slechts voorbeelden, het is vooral belangrijk dat gemeenten met nieuwe plannen komen die inspelen op actuele omstandigheden. Het accountantskantoor noemt het nu een goed moment om met de maatregelen te beginnen omdat de voorbereidingen voor de begroting van 2010 binnenkort in veel gemeenten starten.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen