Bedrijven willen niet investeren in gasprojecten Noordzee

Door de solidariteitsheffing is de gasvoorziening van Nederland in gevaar.

Bedrijven zijn niet of nauwelijks bereid te investeren in nieuwe gasprojecten in de Noordzee. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. De weigering zou een reactie zijn op de invulling van de solidariteitsheffing die het kabinet had ingevoerd. Staatsdeelneming EBN heeft aangegeven dat de voorspellingen voor investeringen in gasboringen of opsporingsprojecten niet positief zijn.

  • Maatregelen om investeren in gasprojecten maken onvoldoende indruk
  • Vergunningen voor gasboringen op zee gaan sneller verleend worden
  • De overheid broedt op maatregelen om financiële risico’s op gasboringen te verminderen

Dit terwijl het kabinet juist inzet op gas uit de Noordzee. De gaskraan in Groningen gaat dit najaar dicht en Nederland wil minder afhankelijk worden van andere landen voor de energievoorziening. In juli vorig jaar kwam (inmiddels demissionair) staatssecretaris Vijlbrief al met een plan om de “daling van gaswinning in de Noordzee” af te remmen.

Maar de maatregelen daaruit lijken onvoldoende effect te sorteren. Ook dreigt het niveau van de gaswinning op de Noordzee juist versneld af te nemen als er te weinig nieuwe boringen bij komen. Nieuwe projecten kunnen immers aanhaken bij bestaande pijpleidingen om het gas te vervoeren.

Naast de maatregelen die Vijlbrief vorig jaar aankondigde, waardoor onder meer vergunningen sneller moeten worden verleend, verkent hij inmiddels “verregaande maatregelen” om winning en exploratieboringen – waarmee naar gas wordt gezocht – aan te moedigen.

Mogelijk krijgt staatsdeelneming EBN een grotere rol bij opsporingsactiviteiten, en het kabinet overweegt manieren om financiële risico’s weg te nemen of te beperken. Dit soort ingrepen zijn ingrijpend, erkent Vijlbrief, en vergen een “zorgvuldige afweging, afstemming en mogelijk een wetswijziging”. De komende maanden kijkt hij welke maatregelen precies “wenselijk en mogelijk” zijn. (ANP)

Informatie voor bedrijven over gasprojecten op de Noordzee

 

Gerelateerde artikelen