‘Bedrijven VS minder sterk dan gedacht’

Centraal in dit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes staat de debt/ebitda-ratio.

Euler Hermes schat dat de kans op financiële stress op 37%. Volgens Euler Hermes schatten bedrijven zowel hun schulden als het operationeel resultaat te rooskleurig voor. “Net zoals in 2008 kan een trigger zorgen voor een kettingsreactie”, zegt Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland.

Val Lehman Brothers

Geeroms: “In ons rapport wordt een vergelijking gemaakt met de situatie in 2008. Toen werden we verrast. Lehman Brothers viel om en de wereldwijde economie klapte in elkaar. Opeens werd zichtbaar dat de economische situatie veel minder sterk was dan gedacht. Lehman Brothers was de trigger. Ook nu geldt dat vooral de Amerikaanse bedrijven financieel zwakker zijn dan we denken.”

Lees ook: boekhoudillusies

Volgens Geeroms zijn we verblind geraakt door de lage rente. “Normaal is het zo dat de rente van bedrijfsobligaties omhoog gaat als het investeringsrisico toeneemt. Omdat het aantal faillissementen relatief laag is, wordt gedacht dat het allemaal wel meevalt. Maar die faillissementen zijn zo laag omdat geld lenen nagenoeg gratis is. Ongezonde bedrijven kunnen daardoor overeind blijven.”

Hybride producten

Rond 2008 hebben hybride producten zoals rommelhypotheken (subprime-hypotheken) een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de kredietcrisis. Geeroms meent dat er opnieuw sprake is van obscure financieringsproducten. “Een deel van de schuldenberg wordt gecamoufleerd door handige constructies, zoals leningen die buiten de boeken blijven. De debt/ebitda ratio valt daardoor onterecht lager uit. Dat wordt versterkt door het overtrokken optimisme dat rondwaart omdat we net economische hoogtijdagen achter de rug hebben.”

Zogenaamd veilig bedrijf

Geeroms: “Het wachten is op onrust op de markt van bedrijfsobligaties. Je hebt zogenaamd veilige bedrijven; concerns waarvan niemand verwacht dat ze omvallen. We weten inmiddels dat ze wel degelijk in de problemen kunnen komen. Sterker nog, al een aantal jaar is er een trend gaande dat er juist steeds meer grote bedrijven omvallen.” Geeroms verwijst naar het Amerikaanse elektriciteitsbedrijf PG&E, het grootste nutsbedrijf van Californië, dat begin dit jaar faillissementsbescherming aanvroeg.