Bedrijven tasten in de beurs voor extra computers

meer investeren computers en randapparatuu
Bedrijven en overheden hebben dit jaar acht procent meer geld uitgegeven aan computers en randapparatuur. Dit terwijl investeringen in Nederland daalden.

Dit ontdekten economen van ING. Zij vermoeden dat de kooplust komt door de noodzaak om thuiswerken beter mogelijk te maken tijdens de coronacrisis. “Bijvoorbeeld met de aanschaf van extra servers”, aldus ING-econoom Marcel Klok.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd er meer telecomapparatuur en vooral meer computers en randapparatuur verkocht aan bedrijven en overheden dan voor de coronacrisis.  In pc’s en randapparatuur werd gemiddeld 8 procent meer geld gestoken dan in eind vorig jaar. In telecomapparatuur werd gemiddeld 2,5 procent meer geïnvesteerd.

Voor de virusuitbraak leek het aandeel van ICT-investeringen binnen de totale investeringspot juist wat af te nemen. De totale investeringen in Nederland zijn sinds het begin van de virusuitbraak duidelijk gekrompen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat de investeringen in oktober wederom zijn afgenomen, met 5,8 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Vooral voor gebouwen, infrastructuur, vliegtuigen en machines werd minder geld uitgetrokken.

De omstandigheden voor de investeringen zijn inmiddels “iets minder ongunstig geworden”, zeggen deskundigen van het CBS. Dat komt vooral doordat de export volgens laatste cijfers weer wat is aangetrokken.

(ANP)