Bedrijven negeren zachte kant bij overnames

Bij een overname wordt de waarde van de organisatie, cultuur en het menselijk kapitaal aanzienlijk onderschat door managers. Dat vermindert de slagingskans van fusies en overnames, blijkt uit onderzoek van Hay Group. Verder blijkt dat 90 procent van de managers zich uitsluitend op de materiële activa van de deal richt, maar met de immateriële kant gemakzuchtig omspringt.

Herman Koning, Director Business Solutions bij Hay Group: ‘Dit heeft voor een groot deel te maken met een gebrek aan kennis over het waarderen en meten van de zachte kant van organisaties. Dit kennisgebrek wekt overigens weinig verbazing, omdat fusies en overnames complex zijn en behoren tot relatief zeldzame zaken in het bestaan van bedrijven.’

Maar het veronachtzamen van de zachte kant bij deals maakt de kans op waardevernietiging veel groter. Daarmee stellen managers de onderneming onnodig bloot aan risico`s. Des te opmerkelijker blijkt uit het recente onderzoek dat ook de analisten menen, dat managers hun huiswerk onvolledig uitvoeren en daarmee de onderneming blootstellen aan onnodig risico.

Hay Group wijst daarom op het belang van ‘topteams’ die het fusie- en overnametraject van het begin tot het einde begeleiden en de waarde van de nieuwe onderneming uitdragen naar alle medewerkers. ‘Teams met een heldere verantwoordelijkheid voor de gehele deal leveren de beste resultaten’, aldus Koning.

Gerelateerde artikelen