Bedrijven leven code ondernemingsbestuur onvoldoende na

Vijf jaar na de invoering van de code Tabaksblat blijkt bijna 40 procent van de grootste Nederlandse beursfonden het nog steeds niet al te nauw te nemen met de bepalingen over strategie, beloningen, toezicht en stemrecht. Vooral de bedrijven die pas sinds kort deel uit maken van de midkap-index maken het bont. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) meldt dit in een persbericht.

VEB hield het onderzoek onder de 47 grootste Nederlandse beursbedrijven naar de naleving van de 64 meest concrete best practice bepalingen van de code Tabaksblat.

Beursgenoteerde bedrijven zouden volgens de code voor Goed Ondernemingsbestuur transparant moeten zijn over de strategie, operationele doelstellingen en financiële randvoorwaarden van die strategie. Slechts vijf van 47 ondernemingen voldoet aan alledrie deze voorwaarden. Zo’n 85 procent geeft geen duidelijke financiële onderbouwing van de strategie.

Bedrijven besteden steeds meer pagina’s van hun jaarverslag om de beloning van topbestuurders uit de doeken te doen. Maar veel duidelijk geven deze pagina’s niet. Slechts één van de onderzochte bedrijven verschaft duidelijkheid over de toegekende korte-termijnbonus in cash.

Een vertrekpremie mag volgens de code Tabaksblat niet meer dan één jaarsalaris bedragen. Bij meer dan de helft van de bedrijven (28) blijkt afscheid nemen een moment om de knip te trekken. De vertrekkend bestuurder krijgt in deze gevallen meer mee dan de norm.

Ook de spelregels rond aandelen- en optieregelingen zijn voor aandeelhouders schimmig. Smit Internationale is in dit opzicht de witte raaf en verschaft wel duidelijkheid.

Op het gebied van toezicht en stemrecht is afgelopen jaar nauwelijks vooruitgang geboekt. Bij Akzo Nobel, Draka, Heineken, ING, SNS Reaal en Vopak blijken commissarissen niet onafhankelijk genoeg. En bij tien procent van de bedrijven heeft de aandeelhouder geen rechtstreekse zeggenschap in de onderneming. Fugro, ING, Heijmans, Unilever en Eurocommercial Properties hanteren certificaten in plaats van aandelen.

Tot slot een overzicht van de bedrijven met de hoogste en laagste rating:

De top vijf:
1.    BAM
2.    Smit
3.    TNT
4.    Ahold
5.    BinckBank

De flop vijf:
1.    AMG
2.    ING
3.    Pharming
4.    Fugro
5.    Aalberts

Gerelateerde artikelen