Bedrijven investeren massaal in verduurzaming

Consistent beleid, subsidies en financiering zijn van groot belang.

Nederlandse bedrijven verwachten hun verduurzamingsinspanningen in 2025 te versnellen. Ook de investeringen in verduurzaming nemen toe. Dat terwijl het ondernemersklimaat als gezonder wordt ervaren. Dit blijkt uit het verduurzamingsonderzoek van ING onder het management van Nederlandse bedrijven met een omvang van 50 tot 1.000 werknemers.

Draagvlak voor duurzaamheid
De houding binnen bedrijven ten opzichte van duurzaamheid is positiever geworden. 83 procent zegt dat dit positief tot zeer positief is, waarmee het percentage na een dip in 2024 (76%) weer op het niveau van eerdere jaren staat.

Hetzelfde geldt voor de noodzaak tot verduurzaming binnen bedrijven. Driekwart van de managers vindt dit (heel erg) noodzakelijk. Ruim twee derde (66%) verwacht dat in 2025 een versnelling van de verduurzaming binnen de eigen onderneming zal plaatsvinden, vergeleken met zo goed als de helft (49%) vorig jaar.

Investeringen in duurzaamheid
Een kwart van de bedrijven heeft het afgelopen jaar de verduurzamingsinvesteringen vergroot. Het budget voor de komende twee jaar als percentage van de omzet is 25 procent. In 2024 was dat 17 procent. De helft van de bedrijven stelt dit jaar duurzaamheidseisen aan hun toeleveranciers, vorig jaar was dat nog 38 procent.

Zorgen over Trump
Bijna de helft van de managers denkt dat het presidentschap van Trump een grotere impact zal hebben op hun bedrijfsvoering dan het beleid van de Nederlandse regering. Zo zijn er zorgen over de haalbaarheid van verduurzaming als gevolg van politieke veranderingen wereldwijd, met name door de veranderde houding in de VS ten opzichte van verduurzaming. Een derde van de bedrijven verwacht minder zaken te gaan doen met de VS.

Men denkt minder te exporteren naar de VS (21%) en minder te importeren (20%). Deze daling wordt gecompenseerd door meer importen uit Europa (22%) en meer export binnen Europa (20%).

Gezond ondernemersklimaat
Het Nederlandse overheidsbeleid heeft het afgelopen jaar een grotere rol gespeeld in de verduurzaming van bedrijven. Bijna tweederde (64%) geeft dat aan, het hoogste percentage sinds ING zes jaar geleden met het onderzoek begon. Volgens 36 procent van de bedrijfsmanagers is het opstellen en uitvoeren van consistent beleid essentieel voor verduurzaming.

Subsidies voor duurzaamheid
Daarnaast geeft de helft van de respondenten aan dat subsidies de belangrijkste stimulans zijn. Het Nederlandse duurzaamheidsbeleid wordt door 45 procent als effectief beschouwd, een duidelijke toename ten opzichte van de 32 procent van de afgelopen twee jaar.

De Milieu-investeringsaftrek en de Energie-investeringsaftrek worden gezien als de meest stimulerende regelingen. Consistentie vanuit de overheid is ook cruciaal als er wordt gevraagd wat er nodig is om verder te verduurzamen. Een kwart beaamt dat, terwijl 29 procent vindt dat het verminderen van regeldruk noodzakelijk is.

Van het gas af
Steeds meer bedrijven streven ernaar volledig van het gas af te gaan. In 2025 wil 11 procent van de managers dit realiseren en in 2026 stijgt dit percentage naar 26.. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het verduurzamen van het bedrijf (44%) en de verwachting dat de gasprijs langdurig hoog blijft (28%).

Ook het verplicht zakelijk elektrisch rijden neemt toe. In 2025 en 2026 zal bijna de helft (48%) van de ondernemingen dit verplicht stellen voor medewerkers, terwijl een kwart (24%) het niet verplicht, maar wel mogelijk maakt. Verduurzaming wordt in toenemende mate gezien als iets dat bijdraagt aan het succes en de continuïteit van het bedrijf, zo bespaart het kosten (34%) en biedt het kansen in de markt (31%). Tweedere verwacht dat verduurzaming een positief effect heeft op het bedrijfsresultaat.

Financiering
De mate waarin financiële instellingen worden gezien als ondersteunend in de verduurzaming is toegenomen. Het verstrekken van financiering blijft daarbij de belangrijkste bijdrage. Daarop volgen informatie over financieringsmogelijkheden en vereisten.

Circa een kwart van de bedrijven zegt in gesprek te zijn met hun bank over verduurzaming, een derde is al samen met de bank bezig een verduurzamingsplan op te stellen en 12 procent heeft al zo’n plan bij de bank ingediend.

Gerelateerde artikelen