Bedrijven in Frankrijk krijgen extra belastingen
Ongeveer driehonderd grote bedrijven in Frankrijk krijgen te maken met extra belastingen. Premier Michel Barnier kondigde dit aan in een interview met France 2. De maatregel moet helpen de Franse begroting op orde te krijgen. Het gaat om een extra heffing voor bedrijven met een jaaromzet van 1 miljard euro of meer. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor het slagen van Barniers fiscale hervormingsplannen. Het vermogen van de Franse regering om politieke steun te verwerven en effectief te onderhandelen met het bedrijfsleven zal bepalend zijn voor het succes van deze ambitieuze maatregelen.
- Extra belasting voor 300 grote Franse bedrijven aangekondigd
- Begrotingstekort moet terug naar 3% in 2029
- EU zet Frankrijk onder druk voor begrotingsplannen
“We hebben de grootste bedrijven gevraagd om een uitzonderlijke, tijdelijke inspanning te leveren”, zei Barnier. Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat ze dit kunnen accepteren.” De premier benadrukte dat deze maatregel noodzakelijk is om het begrotingstekort aan te pakken.
Bezuinigingen en belastingverhogingen van 60 miljard
Barnier heeft zich bij zijn aantreden voorgenomen om bezuinigingen en belastingverhogingen door te voeren die in totaal 60 miljard euro moeten opleveren. Deze drastische maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat het reeds aanzienlijke begrotingstekort verder oploopt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Details nog niet bekend, kritiek verwacht
De exacte details van de hogere belasting voor grote bedrijven zijn nog niet bekendgemaakt. Volgende week zal het kabinet de begrotingsvoorstellen voor 2025 aan het parlement presenteren. Barnier kan flinke kritiek verwachten van zowel het linkse Nieuw Volksfront als het uiterst rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Begrotingstekort terugdringen
Het doel van deze maatregelen is om het Franse begrotingstekort terug te dringen. Barnier wil het tekort verminderen tot minder dan 5 procent van het bbp tegen 2025 en tot 3 procent van het bbp tegen 2029. Op deze manier zou Frankrijk de Europese norm pas twee jaar later halen dan oorspronkelijk gepland.
Europese druk op Frankrijk
De Europese Unie heeft Frankrijk onder curatele geplaatst vanwege de ontspoorde begroting. Het huidige begrotingstekort van 6 procent is dubbel zo groot als de Europese norm. De EU heeft Frankrijk tot 9 oktober de tijd gegeven om een begroting voor volgend jaar te presenteren aan het parlement. Daarnaast moet Frankrijk uiterlijk 31 oktober een meerjarenplan aan Europa voorleggen.
Reacties uit het bedrijfsleven
Het Franse bedrijfsleven heeft met gemengde gevoelens gereageerd op de aangekondigde maatregelen. Sommige grote ondernemingen hebben begrip getoond voor de noodzaak van fiscale hervormingen, terwijl anderen waarschuwen voor mogelijke negatieve effecten op investeringen en werkgelegenheid.
Internationale context
In een bredere Europese context worstelen meer landen met begrotingstekorten en hoge staatsschulden. Verschillende EU-lidstaten overwegen vergelijkbare maatregelen om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. De Franse aanpak wordt dan ook nauwlettend gevolgd door andere Europese regeringen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]