Bedrijven haalden bijna biljoen minder op in eerste kwartaal

Bedrijven haalden bijna biljoen minder op in eerste kwartaal
Wereldwijd zijn beleggers en investeerders bang voor oorlog en inflatie.

De wereldwijde fondsenwerving op de kapitaalmarkten is in het eerste kwartaal gekrompen met 900 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Aanleiding zijn de stijgende inflatie, oorlog in Oekraïne en volatiele prijzen. Het gevolg van deze ontwikkeling is dat beursnoteringen vertraagden en obligatiedeals niet doorgingen.

Dit schrijft de Financial Times op gezag van dataprovider Refinitiv. Bedrijven hebben in het eerste kwartaal wereldwijd 2,3 biljoen opgehaald via de verkoop van aandelen en nieuwe leningen op de obligatie- en kredietmarkten. Dit is het laagste bedrag in zes jaar en minder dan 3,2 biljoen ten opzichte van een jaar geleden.

Bankiers en investeerders zeggen dat de daling van de activiteit het gevolg is van dramatische schommelingen op de wereldwijde aandelenmarkten en het begin van rentestijgingen in Amerika. Nieuwe beursgangen in de VS vielen ver terug. Wereldwijd brachten verkoop van aandelen 131 miljard dollar op, ongeveer de helft van het niveau van het eerste kwartaal van vorig jaar.

De totale uitgifte van bedrijfsobligaties daalde met 7 procent tot 1,36 biljoen dollar, ongeveer 100 miljard dollar minder dan vorig jaar. De kredietverlening op de markt voor hoogrentende obligaties daalde wereldwijd met 72 procent tot 59 miljard dollar.