Bedrijven dupe datafouten overheid
Bedrijven en burgers kunnen vrijwel niks doen aan fouten in de registratie van hun gegevens bij de overheid. Bovendien gaan de registraties verschillend om met de bescherming van privacy. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het vervolgonderzoek naar basisregistraties.
Een eerste onderzoek in 2014 ontdekte al dat er veel mis was. Gegevens uit de tien basisregistraties gaan bijvoorbeeld over identiteit, autobezit en bedrijfsleven. De overheid spoort daarmee fraude en misbruik op en heft belastingen. Ook worden de gegevens gebruikt om de betrouwbaarheid van een handelspartner vast te stellen. Binnen de overheid worden al deze gegevens gedeeld en hergebruikt. Daardoor hoeven burgers en bedrijven niet steeds opnieuw hun gegevens aan te leveren.
Wanneer echter de overheid onjuiste gegevens gebruikt, is het moeilijk voor bedrijven om te achterhalen waar en wanneer een fout is ontstaan. Correctie van gegevens, en vooral het terugdraaien van de gevolgen ervan, is bijna onmogelijk zonder overheidshulp. Het ontbreekt alleen nog steeds aan een centraal meldpunt waar zij dan terecht kunnen. Daardoor kunnen ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.
De rekenkamer had destijds aanbevolen om zo'n meldpunt te maken, maar de verantwoordelijke minister, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is ook nu niet van plan om zo’n meldpunt in te richten.
Lees ook: Hoe datamigratie niet moet.
(bron: Algemene Rekenkamer)
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager