Bedrijven boeken meer winst dan voor de pandemie

De brutowinst bedroeg 80 miljard terwijl de coronasteun afnam.

Nederlandse bedrijven hebben in het derde kwartaal meer winst gemaakt terwijl de coronasteun die ze ontvingen van de overheid afnam. De brutowinst van bedrijven kwam uit op 79,2 miljard euro. Dat is 10,9 miljard euro meer dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het derde kwartaal. De cijfers zijn uitgezonderd de bedrijven in de financiële sector.

In de meetperiode konden bedrijven nog wel aanspraak maken op coronasteun. Maar de voorwaarden waren niet meer hetzelfde als aan het begin van de crisis. Daarbij maakten minder ondernemingen aanspraak op de hulp.

De winst was ook hoger dan in het derde kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken. Het statistiekbureau houdt in de cijfers al wel zo goed als het kan rekening met terugbetaling van onterecht ontvangen steun. Maar daarvoor is nog niet alle informatie beschikbaar.

Volgens het CBS is er in het derde kwartaal ook meer belasting betaald door de niet-financiële bedrijven. Er stroomde 1,2 miljard euro meer naar de schatkist dan een jaar eerder.

Ook werd er meer dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Dit bedrag lag 2,5 miljard euro hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Verder werd er 1,1 miljard euro meer geïnvesteerd in vaste activa.

(ANP)