Bedrijfspand verduurzamen met lagere rente op lening

ING biedt daarvoor leningen aan met een rentetarief van 1 procent.

ING gaat vastgoedbedrijven een lagere rente bieden als ze geld lenen om hun panden te verduurzamen. De vastgoedtak van ING biedt daarvoor leningen aan met een rentetarief van 1 procent. Volgens de bank is dat al snel 1,5 procentpunt lager dan het normale rentetarief.

ING wil dat alle vastgoed die het financiert in 2030 energielabel A heeft. Om dat te bereiken wil het commerciële klanten, verhuurders van bijvoorbeeld kantoren maar ook ander vastgoed, met de lage rente aanmoedigen. Dat tarief geldt maximaal vijf jaar lang.

Vastgoed is volgens ING goed voor 40 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Verduurzamen kan net als bij woningen bijvoorbeeld door isolatie, het plaatsen van energiezuinige klimaatinstallaties en het plaatsen van zonnepanelen.

Sinds 2016 bood ING al een gunstig tarief om panden naar energielabel C te brengen, wat voldoende is om vanaf 2023 nog verhuurd te mogen worden. Nu wil het een stap verder gaan om aan de richtlijnen van het akkoord van Parijs te voldoen. Eigenaren van panden die nog energielabel D of slechter hebben, kunnen nu gebruikmaken van het aanbod om in één keer naar energielabel A te verduurzamen.

(ANP)