Bedrijfsleven moet af van bankfinanciering

Europese MKB-bedrijven te sterk afhankelijk van banken. Investeringsfondsen bieden uitkomst.

In Europa stapt 70 procent van de bedrijven naar een bank als er geld nodig is, in de VS maar 40 procent. Die grote afhankelijkheid van banken kan voor problemen zorgen door de strengere Europese regels, Basel III en IV. Financieringskosten voor bedrijven zullen toenemen en banken zullen minder bereid zijn om leningen te verstrekken. Eerder maakt het CPB al bekend dat het in Nederland nog veel moeilijker is om bij banken aan te kloppen.

“Door het soepele monetaire beleid heeft de ECB het erg gemakkelijk gemaakt voor bedrijven om bij Europese banken aan te kloppen. Nu de bankregels worden aangescherpt kan deze afhankelijkheid tot problemen leiden,” stelt Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting van kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland.

Alternatieve financiering

De EU wil daarom meer een financieringslandschap creëren zoals in de VS. “Daar haalt 60% van de bedrijven hun financiering rechtstreeks uit de kapitaalmarkt. Ze doen veel minder een beroep op bankkredieten,” legt Geeroms uit. “Dat simuleert de financiële stabiliteit.” De nieuwe aanpak, de Kapitaalmarktenunie, moet tegen het einde van dit jaar in werking moeten treden.

Bedrijven krijgen al steeds meer vertrouwen in niet bancaire-oplossingen. “Onze researchafdeling schat dat Europeanen jaarlijks zo’n 860 miljard euro sparen. Daarvan gaat zo’n 30 procent naar effecten, waarvan weer een kwart gaat naar fondsen die investeren in het MKB. Op jaarbasis komt daardoor nu zo’n 65 miljard euro beschikbaar. Dit bedrag zal de komende jaren snel toenemen,” rekent hij voor.

Waardecreatie staat steeds prominenter op de bestuursagenda. Tijdens de cursus gaan we diepgaand in gesprek over de verantwoordelijkheid van bestuurders en toezichthouders. En hoe bedden zij meervoudige waardecreatie in bij besluitvorming, uitvoering en toezicht. En hoe geef je hier bekendheid aan?


(bron: ANP, Euler Hermes)

Gerelateerde artikelen