Banken nog steeds de belangrijkste financiers MKB

Maar starters en scale ups kunnen maar moeilijk bij de bank terecht.

Voor starters, scale ups en innovatieve bedrijven is financiering moeilijk. De uitdaging  is om voor deze bedrijven geschikte aanbieders en de juiste mix van zowel vreemd als aansprakelijk vermogen te vinden.

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een notitie die bestemd is voor de Tweede Kamer. De notitie past in een initiatief van de banken om de beeldvorming van falende bedrijfsfinancier om te buigen.

Banken blijven de belangrijkste financier voor het Nederlandse mkb, verzekert de NVB. Ruim 80 procent van alle uitstaande kredieten van de drie grootbanken vallen in de categorie tot 250.000 euro. De banken hebben ruim 390.000 klanten in deze categorie. Voor financiering tussen de 250.000 en 1 miljoen euro hebben de banken 60.000 klanten. Voor financiering van 1 miljoen of meer hebben ze 28.000 klanten.

Volgens de NVB is de markt voor mkb-financiering in de afgelopen tien jaar juist breder en professioneler geworden. “Ondernemers hebben nu meer aanbod van verschillende soorten financiers”, schrijft de NVB, die verwijst naar financieringsconstructies als leasing, factoring en crowdfunding.”