Banken matigen witwascontrole kerken en goede doelen

Door nieuwe richtlijnen kunnen banken beter letten op risico’s bij klanten.

Nederlandse banken gaan minder vaak controleren of non-profitorganisaties zoals goede doelen, sportverenigingen en kerken mogelijk geld witwassen of terrorisme financieren. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die met brancheorganisaties richtlijnen heeft opgesteld. Als de kans groot is dat bepaalde organisaties geld witwassen of terrorisme financieren, worden zij juist vaker gecontroleerd.

  • hoge bankkosten witwasonderzoeken vragen andere aanpak
  • hulporganisaties in gesanctioneerde landen vormen een risico
  • sectorgesprekken voor betere controle 

Banken klaagden al langer dat onderzoeken die zij moeten doen om witwassen en financiering van terrorisme op te sporen onduidelijk zijn omschreven. Daarom deden banken meer dan wellicht nodig was uit angst om te weinig te doen en een boete te krijgen. Ze waarschuwden dat dit tot hoge kosten leidde. Met de nieuwe richtlijnen kunnen banken volgens de NVB beter bepalen waar de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering daadwerkelijk liggen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Problemen ontstaan vaak vanwege verkeerde aannames; zeker in tijden van geopolitieke onvoorspelbaarheid, financieel-economische onzekerheid en de onbekende gevolgen van tech. Het is voor CFO’s, financieel directeuren en high level controllers dan ook van groot belang om vooronderstellingen duidelijk in kaart te brengen en te toetsen. Het herfst-event Leadership in Finance 2023 staat daarom in het teken van Check your Assumptions (at the Door).

Geeft u leiding aan een bedrijf met een minimale omzet van 75 miljoen, dan bent u op dinsdag 31 oktober van harte welkom in Bussum om in een uniek netwerk geïnspireerd te raken door het relevante en onderhoudende programma aan sprekers. Meld je nu vrijblijvend aan.


 Hulporganisaties vormen een risico

In de nieuwe richtlijnen staan een aantal factoren die de risico’s verhogen of juist verlagen. Non-profitorganisaties die bijvoorbeeld hun jaarrekening openbaar maken, worden nu gezien als transparant en betrouwbaar. Ook als een organisatie bereid is zich te laten controleren door nationale autoriteiten, wordt die minder vaak gecontroleerd door de bank. Een hoger risico op witwassen en terrorismefinanciering geldt onder meer als een hulporganisatie actief is in een land waarop sancties van toepassing zijn.

Richtlijnen voor sex, crypto’s en automotive

Volgens NVB-voorzitter Medy van der Laan lopen er gesprekken met veel meer sectoren voor afspraken om klantonderzoek van banken beter aan te laten sluiten op de risico’s. Komende maanden hoopt de NVB ook dit soort richtlijnen naar buiten te brengen voor onder andere sekswerkers, cryptobedrijven, detailhandel en bedrijven die auto’s produceren of verkopen.

(ANP)


FM.nl brengt stuurt drie maal per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag op de hoogte zijn via uw email? Meldt u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, dat inspireert en dat concurrentie op afstand houdt.