Banken lenen minder geld aan bedrijven

Volgens een representatieve steekproef van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn de meeste banken in het eerste kwartaal van 2009 opnieuw terughoudender geworden bij het verstrekken van leningen aan het Nederlandse bedrijfsleven. Dit meldt De Volkskrant

Uit statistieken van DNB blijkt dat Nederlandse banken 260,4 miljard euro uitleenden in maart 2009. Dat is 7,2 miljard (2,7 procent) minder dan in augustus 2008, vlak voordat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarste. Het dieptepunt vond plaats in december toen de totale kredietsom met 12,5 miljard euro (4,7 procent) daalde.

Begin 2009 leenden de banken iets meer uit, maar in maart daalde het uitgeleende bedrag opnieuw. De kredietverstrekking van banken ligt politiek gevoelig. De Tweede Kamer hield hierover vorige maand nog een hoorzitting met de banken. De Kamer maakte zich zorgen omdat ondernemers steen en been klaagden over bancaire krenterigheid.

Ondanks de miljardeninjecties die de banken ABN Amro, SNS Reaal, Fortis en ING kregen om de kredietverstrekking weer op gang te brengen, blijkt uit de cijfers en de klachten van ondernemers dat banken kredietaanvragen strenger zijn gaan beoordelen.

Gerelateerde artikelen