Autofabrikanten steken 600 miljard in elektrisch rijden

Autofabrikanten steken 600 miljard in elektrisch rijden
Volkswagen heeft grootste budget, Mercedes en Renault het kleinste.

Autofabrikanten pompen tot 2030 bijna 600 miljard dollar in de ontwikkeling van elektrische auto’s. De autosector wil daarmee de transitie naar elektrisch rijden versnellen. Het is een reactie klimaatmaatregelen van allerhande overheden die paal en perk stellen aan fossiele brandstof.

Dat komt naar voren uit berekeningen van GlobalData, dat de budgetten doorrekende van de grote autofabrikanten. Het geld is vooral bestemd voor innovatie in productielijnen, batterijtechnologie, innovatie en het veiligstellen van grondstoffen, met name voor batterijen en halfgeleiders.

De grootste investeerder in elektrisch rijden is volgen GlobalData het Volkswagen-concern. Die heeft ruim 100 miljard dollar hiervoor gebudgetteerd. Rond 2030 moet veertig procent van het wagenpark uit elektrische modellen bestaan.

Ford heeft ook een budget van ongeveer 100 miljard beschikbaar, terwijl Stallantis en General Motors elk 80 miljard uittrekken voor de mobiliteitstransitie. Toyota volgt met ruim 70 miljard.

Mercedes-Benz en Renault-Nissan-Mitsubishi zijn de hekkensluiters, met elk ongeveer 40 miljard dollar op de rol, volgens GlobalData.