Atos en Quartet FS lanceren big data-applicatie voor naleving FRTB-regelgeving door banken

Amstelveen, 1 maart 2016 - Atos bundelt via Bull - haar merk van technologische producten en software - de krachten met Quartet FS, leverancier van het ActivePivot in-memory analytische platform. Beide partijen gaan een big data-toepassing lanceren die snelle data-analyses faciliteert en aan de basis staat van een betere besluitvorming van financiële instellingen. Deze innovatieve in-memory technologie is geïntegreerd in de bullion-server van Bull als een applicatie die de naleving waarborgt van toekomstige FRTB-regelgeving door banken.

Door ActivePivot – het in-memory computing en database-platform van Quartet FS – en de uitgebreide mogelijkheden van de bullion-server – de high-end x86 server van Bull – biedt deze nieuwe big data-toepassing een aantal voordelen voor de financiële dienstverlening: 
  • Een geoptimaliseerde machine voor het uitvoeren van berekeningen, geschikt voor het doorrekenen van alle denkbare risicoscenario’s (inclusief VaR, verwachte dekkingstekorten) en die financiële dienstverleners in staat stelt zich voor te bereiden op de naleving van toekomstige Fundamental Review of the Trading Book (FRTB)-regelgeving.
  • Combinatie van krachtige analytische tools, simulaties en instrumentarium te verbetering van besluitvorming – via een robuust en schaalbaar hardware-platform.
  • De mogelijkheid om omvangrijke datavolumes – ruim tien terabytes – real time te verwerken
  • Een volledig geïntegreerde, gemakkelijk toe te passen oplossing die kostenbeheersing mogelijk maakt. 
In-memory voor real-time verwerking van data
Als gevolg van de digitale transitie moeten bedrijven enorme hoeveelheden data analyseren om risico’s en mogelijkheden in te schatten, visualiseren en hierop te reageren op basis van een snelle besluitvorming. Doordat de regelgeving die van toepassing is op de financiële sector wordt aangescherpt, moeten banken niet alleen weten hoe zij risico’s moeten inschatten, maar ook in staat zijn de resultaten van deze berekeningen te verifiëren zodra dit van hen door toezichthouders wordt verlangd. De in-memory technologie van Quartet FS maakt het mogelijk om grote datevolumes te verwerken en is de technologische oplossing die gelijktijdig en geruisloos deze twee geaggregeerde visualisaties via één platform kan ontsluiten.
 
“Het inzetten van ActivePivot via de bullion-server stelt ons in staat optimaal gebruik te maken van de flexibiliteit van de Java-architectuur van het platform. Door het combineren van hoogwaardige in-memory technologie en onze kennis van de financiële dienstverlening met de deskundigheid van Atos op het terrein van hardware, kunnen we financiële instellingen een volledige oplossing bieden voor het berekenen en verifiëren van  risico’s op een dagelijkse basis, zoals wordt voorgeschreven door de FRTB-regelgeving. Hieraan geven we invulling met een modulair hardware-platform dat volledig is afgestemd op hun behoeften”, vertelt Georges Bory, medeoprichter van Quartet FS. 
 
“Deze aankondiging is een nieuwe stap in de richting van de realisatie van onze ambitie om klanten te ondersteunen bij hun transitie naar big data. Om gericht te kunnen inspelen op de behoeften van banken hebben we gekozen voor Quartet FS’ ActivePivot, een effectieve in-memory oplossing die een uitstekende aanvulling is op onze bullion-server”, zegt 
Arnaud Bertrand, Senior Vice President van de Big Data & HPC-divisie van de Atos Groep.
 
*bullion: in gebruik bij ruim 100 miljoen eindgebruiker wereldwijd
Bullion wordt op een grote schaal ingezet door veel bedrijven en overheden – in het bijzonder in Europa, Afrika en Brazilië. De bullion-servers van Bull hebben een geheugencapaciteit die ongeëvenaard is in de markt (tot 24 TB). De modulaire en schaalbare architectuur varieert van 2 tot 16 sockets (up to 288 cores). Door bullion’s schaalbaarheid kan worden geanticipeerd op toekomstige vereisten door het eenvoudigweg toevoegen of opnieuw toewijzen van capaciteit. Deze kwaliteiten en de recente aankondiging dat de x86-server van bullion uitzonderlijke niveaus van performance bereikt, maken deze server uiterst geschikt voor in-memory toepassingen.
 
Over Bull
Bull is het merk van technologische producten en software van Atos die wereldwijd in meer dan 50 landen worden aangeboden. Bull heeft lange staat van dienst van ruim 80 jaar op het gebied van technologische innovaties, 2.000 patenten en een sterk R&D-team van 700 onderzoekers dat wordt ondersteund door de Atos Scientific Community. Bull biedt producten en software met toegevoegde waarde om klanten te helpen bij hun digitale transformatie, vooral op het gebied van big data en cyber-beveiliging.  Bull is Europees leider op het gebied van HPC. Voorbeelden van Bull-producten zijn bullx – de energie-efficiënte supercomputer – bullion – één van de krachtigste x86-servers ter wereld voor big data – Evidian – de softwarebeveiligingsoplossingen voor identiteits- en toegangsbeheer-  Trustway – de hardwarebeveiligingsmodule – en Hoox, de ultraveilige smartphone. Bull is onderdeel van Atos.
 
Over Atos
Atos SE (Societas Europaea) is toonaangevend in digitale services met een pro forma jaaromzet van 12 miljard euro. Het bedrijf biedt werk aan 100.000 collega’s in 72 landen. Wereldwijd levert Atos aan haar klanten IT-services in vier domeinen: Consulting & Systeemintegratie, Managed Operations & BPO, Cloud Operations, Big Data & Beveiligingsoplossingen en transactiediensten via Worldline, de Europese leider in de markt voor betaaloplossingen en transactiediensten. Met haar diepgaande technologische expertise en kennis van industriële sectoren ondersteunt zij klanten in de volgende marktsectoren: Defensie, Gezondheidszorg, Manufacturing, Media en Nutsvoorzieningen, Publieke Sector, Retail, Telecom en Transport.
 
Atos focust op het aanbieden van zakelijke technologie die klanten vooruit helpt en in staat stelt hun onderneming van de toekomst te creëren. Atos is de wereldwijde IT-partner voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen en staat genoteerd aan de Euronext Paris market. Atos opereert onder de namen Atos, Atos Consulting, Atos Worldgrid, Bull, Canopy, Unify en Worldline.