Arbeidsmarkttrend: ‘Er blijft veel vraag naar de vooruitkijkende financial’
Nu de pandemie over zijn hoogtepunt heen lijkt, trekt de markt voor interim-financials sterk aan. Dat constateert senior consultant Mearg Tafla van recruitmentorganisatie Robert Walters. Voor professionals die spelen met de gedachte om als zelfstandige aan de slag te gaan, is dit dan ook een prima moment om de stap te wagen.
Hoe staat het met de vraag naar interim-professionals?
Mearg: “Die loopt goed door. Eigenlijk hebben wij het sinds kwartaal vier van vorig jaar continu druk gehad met het bemiddelen van interim-professionals. Dat had destijds nog te maken met de onzekerheden rondom de coronacrisis: interimmers werden ingehuurd omdat bedrijven het niet aandurfden om professionals in de vaste dienst te nemen. De laatste maanden daarentegen worden interim-professionals ook weer veel ingezet voor projecten, zoals het implementeren van nieuwe software of transformatieprojecten. Dit soort grote opdrachten is vanwege de pandemie tijdelijk gepauzeerd, maar wordt nu alsnog opgestart.”
Lopen interimmers geen risico om zonder opdracht te komen zitten nu bedrijven ook weer volop vast personeel werven?
“Nee. Enerzijds wordt dat opgevangen door die grotere projecten, daardoor ontstaat binnen organisaties altijd ruimte om tijdelijk extra mensen in te huren. Misschien om zelf aan die projecten te werken, dan wel als backfill-oplossing om tijdelijk de taken van de professionals in vaste dienst over te nemen, die met dat project aan de slag moeten. Daarnaast zoeken veel bedrijven nu allemaal tegelijk naar personeel om in vaste dienst te nemen. Die concurrentie zorgt ervoor dat niet iedere vacature zo snel is vervuld als organisaties zouden willen. Dan is een interimmer een prima tijdelijke oplossing.”
Merk jij dat professionals weer vaker switchen naar een interim-carrière?
“Ja, zeker. Waar je tijdens de pandemie zag dat bedrijven hun werving even on hold zetten, zo deden professionals dat ook met hun carrière. Mensen die begin 2020 plannen hadden om als interim-professional aan de slag te gaan, hebben dat vanwege de pandemie vaak even uitgesteld. Zij zien nu dat de economische seinen weer op groen staan. Ik merk dat het aantal berichten dat ik krijg van mensen die geïnteresseerd zijn in een switch naar interim toeneemt.”
Welke interim-functies worden op dit moment veel gevraagd?
“Er blijft veel vraag naar de vooruitkijkende financial. Denk aan business controllers en aan financial planning & analysis-specialisten. Bedrijven willen inzicht hebben in wat er gaat gebeuren, juist ook nu de pandemie op zijn retour lijkt. En de forecasts die gemaakt worden zijn zo veranderlijk, om dat goed te doen heb je deze specialisten echt nodig.”
Er is sprake van een erg krappe arbeidsmarkt. Wat kun je als organisatie doen om te zorgen dat interim-professionals bij jou aan de slag gaan?
“Je moet het selectieproces op dit moment heel strak houden en snel kunnen schakelen. Een recruitment specialist met ervaring binnen de interim-markt kan je daarbij adviseren. Zij weten welke specialisten je nodig hebt voor een project, hoe lang van tevoren je de opdracht uit moet zetten, de tijdspanne waarin de gesprekken plaats moeten vinden en in hoeveel rondes. Vaart maken is op dit moment essentieel. Ik heb in de laatste maanden meermaals meegemaakt dat het inhuren van gewilde interim-professionals letterlijk misliep op een aantal uur, waarin de ene organisatie de andere toch net voor was. In het verlengde hiervan: laat je ook goed adviseren over de huidige interim-tarieven. Onderhandelingen hierover kunnen soms wat langer duren, en zoals ik al zei, dan kan het zijn dat gewilde professionals voor je neus worden weggekaapt.”
Over tarieven gesproken: hoe hebben deze zich dit jaar ontwikkeld?
“De interim-tarieven zijn na een initiële daling vanwege de coronacrisis weer omhoog gegaan. Ze liggen nu weer op het niveau van vóór de pandemie en in specifieke gevallen zelfs nog iets hoger. Voorlopig verwacht ik echter niet dat ze nog veel verder gaan stijgen. Als startende interimmer is het verstandig om met een competitiever tarief te beginnen om zo je eerste opdrachten binnen te halen. Maar de tarieven liggen nu gewoon vrij hoog. Als je dat iets scherper insteekt, verdien je nog steeds prima.”
Welke hard skills zijn in trek?
“Affiniteit met IT en met data, dat is een trend die al een paar jaar speelt, maar dat wordt alleen maar belangrijker. Het kan geen kwaad om je als (interim-)professional te verdiepen in bijvoorbeeld Power BI. Ook ervaring met tooling die specifiek te maken heeft met forecasting, zoals Anaplan, wordt steeds meer gevraagd. En een hard skill die ook altijd in trek blijft, is ervaring met compliance, dus wet- en regelgeving rondom financiële verslaggeving, zoals IFRS (International Financial Reporting Standards).”
En soft skills?
“Storytelling, presentatievaardigheden; dat heeft ermee te maken dat sparren en meedenken met het MT of met andere leadership teams steeds belangrijker wordt voor financials. En dan moet je wel goed jouw verhaal kunnen vertellen. Mijn ervaring is dat wanneer kandidaten storytelling heel goed beheersen, dat dat eigenlijk altijd wel wordt opgemerkt door opdrachtgevers.”