Anderhalf miljard nodig voor verduurzamen kantoren

Nog maar nu heeft 63 procent van de totale kantooroppervlakte heeft energielabel A.

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker anderhalf miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue. Om de klimaatdoelen van 2030 van het kabinet te halen moeten alle kantoorgebouwen het energielabel A krijgen, maar nu heeft 63 procent van de totale kantooroppervlakte dat label.

  • In 2050 moeten kantoorgebouwen het energielabel A++++ hebben
  • Nog zeker 18 miljoen vierkante meter kantoorruimte moet worden verduurzaamd
  • Nederland moet een inhaalslag maken om te voldoen aan de eisen in het Klimaatakkoord van Parijs.

Volgens de berekeningen van Envalue moet er daarom zeker 18 miljoen vierkante meter worden verduurzaamd. Tegen 2050 moeten kantoorgebouwen het energielabel A+++ hebben om aan de klimaatregels te voldoen. Dat gaat volgens de vastgoedadviseur 4,5 miljard euro kosten. [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024]

De waardeketen is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe reageert jouw bedrijf op onzekerheid? Ontdek het in de rondetafelsessie ‘Hoe sterk is jouw waardeketen?’ tijdens CFO Day 2024 op 30 mei. Verken strategieën om risico’s te beheersen en je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen. Meld je nu aan voor CFO Day en bezoek de sessie.

Vorig jaar kondigde demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten een extra maatregelenpakket aan om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Nederland moet namelijk een inhaalslag maken om aan de eisen in het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. “Nederland heeft jarenlang achter de klimaatdoelen aan gehobbeld. Nu is het tijd om de grote sprong te maken”, zei Jetten tijdens de aankondiging.

Investeringen onhaalbaar

Volgens de minister ligt de nadruk op uitvoerbare maatregelen, maar daar denkt Envalue-topman Jan Verhaegh anders over. “Deze investeringen lijken momenteel onhaalbaar, onder meer door de gestegen rentelasten en de beschikbare capaciteit in de bouwsector.” (ANP)

Gerelateerde artikelen