Amerikaanse rente stijgt minder sterk

Wellicht ontsnapt de goed presterende VS aan een recessie

De Federal Reserve (Fed) heeft de Amerikaanse rente met 0,5 procentpunt verhoogd, zoals al werd verwacht. Die verhoging is minder sterk dan de afgelopen vier keer toen er telkens 0,75 procentpunt bij kwam. De Amerikaanse centrale bank zag ruimte voor een lagere verhoging omdat de inflatie over haar piek heen lijkt.

Wel geven de beleidsmakers van de Fed aan dat er ruimte is voor verdere renteverhogingen. Zij willen meer bewijs zien dat de inflatie afzwakt voordat ze stoppen met het opvoeren van de rente.

De Amerikaanse rente staat nu op een bandbreedte van 4,25 tot 4,5 procent. De beleidsmakers van de Fed denken dat ze de rente tot 5,1 procent moeten verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Dat hoogste niveau was steviger dan waar economen in doorsnee op hadden gerekend. De economie in de Verenigde Staten groeit dit jaar met 0,5 procent, verwacht de Fed. Dat is een positiever beeld dan bij de vorige raming in september. Ook voor volgend jaar voorzien de centrale bankiers een dergelijke kleine economische groei voordat de Amerikaanse economie weer gaat aantrekken met een groei van 1,6 procent in 2024 en 1,8 procent een jaar later.

Voor de werkloosheid verwacht de Fed dat die volgend jaar piekt op 4,6 procent. Dat is nog altijd te laag om te zorgen dat de lonen niet meer toenemen, verwachten de beleidsmakers. Veel volgers van de Fed verwachten dan ook dat de VS toch met een korte recessie te maken krijgt.

Die zal niet heel diep zijn gezien de verwachte economische groei voor heel 2023. Fed-president Jerome Powell spreekt dat echter tegen. Volgens hem rekent de Fed niet op een recessie, een krimp van de economie in minimaal twee opeenvolgende kwartalen.

(ANP)