Amerikaanse rente kan stijgen met half procent ineens

Amerikaanse rente kan stijgen met half procent ineens
Drastische maatregel mogelijk na torenhoge inflatie VS.

Het is niet ondenkbaar dat de Federal Reserve de rente dit jaar in één klap met 0,5 procentpunt verhoogt. Als macro-economische gegevens daar aanleiding toe geven kan een agressievere aanpak mogelijk zijn.

Dat heeft Raphael Bostic gezegd, één van de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank, tegen de Britse zakenkrant Financial Times. De afgelopen jaren heeft de Fed rentes telkens met 0,25 procentpunt verhoogd. De laatste keer dat de rente met 0,5 procentpunt steeg was begin deze eeuw.

Bostic, die zelf het hoofd is van de Fed-tak in Atlanta, is voorstander van drie renteverhogingen van 0,25 procentpunt dit jaar. Maar als macro-economische gegevens daar aanleiding toe geven “kan een agressievere aanpak ook”. “Alle opties liggen op tafel tijdens elke beleidsvergadering”, aldus Bostic. Hij ziet ook geen problemen om twee keer op rij de rente te verhogen als daar reden voor is.

Eerder deze week weigerde Fed-president Jerome Powell na de beleidsvergadering al opties uit te sluiten. De Amerikaanse inflatie is momenteel op het hoogste punt in haast 40 jaar. De standaardaanpak van hoge inflatie is om de rente op te schroeven. Daarmee wordt het interessanter om te sparen dan te investeren en verdwijnt er zo geld uit de economie. Ook moeten bedrijven meer betalen om geld te lenen, wat eenzelfde afremmend effect heeft.

Beurshandelaren rekenden al op drie of vier renteverhogingen van de Fed dit jaar, maar na de laatste beleidsvergadering houden steeds meer van hen rekening met vijf verhogingen. Daarmee zou het Amerikaanse beleid flink afwijken van dat in Europa waar de rente vermoedelijk nog heel dit jaar extreem laag blijft.

De aandacht  gaat komende week uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook de Bank of England neemt deze week een rentebesluit. Van de ECB hoeft weinig vuurwerk te worden verwacht. Bij het vorige rentebesluit werden al de plannen uiteengezet voor beëindigen van de coronasteunpakketten en het tijdelijk weer verhogen van de andere steunpakketten die in de financiële crisis zijn ontstaan om zo de klap voor de financiële markten te verzachten.

Van de Bank of England wordt wel een renteverhoging verwacht. Die staat nu op 0,25 procent en economen en beurshandelaren voorzien een stijging tot 0,5 procent. Daarmee wil de bank de Britse inflatie helpen beteugelen.

(ANP)