Heeft juridische procedure in VS impact op Google-dienstverlening aan bedrijven?

Rechterlijke uitspraak dwingt Google mogelijk tot opsplitsing van kernactiviteiten

De Amerikaanse justitie overweegt via de rechter Alphabet, het moederbedrijf van Google, te dwingen bepaalde bedrijfsonderdelen af te stoten. Dat meldt het ANP. Deze stap kan gevolgen hebben voor Europese bedrijven die gebruik maken van Google’s diensten. De voorgestelde maatregelen richten zich op essentiële onderdelen zoals de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem.

  • Google mogelijk gedwongen Chrome en Android af te stoten
  • Miljarden aan betalingen voor standaardpositie onder vuur
  • Gevolgen kunnen zich uitstrekken tot Europese markt

Het afsplitsen van Chrome en Android zou een aardverschuiving in de techwereld betekenen. Google’s dominante positie in online zoekopdrachten en advertenties is grotendeels gebaseerd op de integratie met deze populaire producten. Concurrenten zouden meer kansen krijgen om marktaandeel te veroveren als Google gedwongen wordt deze onderdelen af te stoten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Illegaal monopolie vastgesteld

In augustus oordeelde een Amerikaanse rechter al dat Google een illegaal monopolie heeft opgebouwd in de zoekmachinemarkt. Het bedrijf verwerkt ongeveer 90 procent van alle internetzoekopdrachten in de VS. Deze uitspraak vormde de basis voor de nu voorgestelde maatregelen.

Miljarden aan betalingen voor standaardpositie

Google heeft jarenlang miljarden dollars betaald aan bedrijven als Apple en andere apparaatfabrikanten. Dit gebeurde om de Google-zoekmachine als standaard geïnstalleerd te krijgen op smartphones en browsers. De Amerikaanse justitie wil een einde maken aan deze praktijken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Reactie

Google noemt de voorgestelde maatregelen “radicaal” en stelt dat ze buiten de reikwijdte van de zaak vallen. Het bedrijf benadrukt dat zijn zoekmachine populair is vanwege de kwaliteit en dat er sterke concurrentie is van onder meer Amazon. Google is van plan bezwaar te maken tegen de voorstellen.

Gevolgen voor gebruikers

Als de maatregelen worden doorgevoerd, kan dit grote veranderingen betekenen in hoe mensen online informatie zoeken. Gebruikers zouden mogelijk meer keuze krijgen in zoekmachines en browsers op hun apparaten.

Financiële afdelingen binnen bedrijven maken in toenemende mate gebruik van clouddiensten van Google, met name voor kostenbeheersing en data-analyse. Hier zijn enkele belangrijke punten:

Gebruik van Google cloud door financiële afdelingen

Financiële afdelingen gebruiken steeds vaker Azure Cost Management-tools van Google Cloud Platform (GCP) om inzicht te krijgen in uitgaven en kosten te beheersen. Deze tools stellen hen in staat om:

– Gedetailleerde kostenrapporten te genereren
– Uitgaven nauwkeurig te volgen
– Budgetten op te stellen en te monitoren

Data-analyse en rapportage

GCP biedt mogelijkheden voor geavanceerde data-analyse die financiële teams benutten:

– Export van factureringsgegevens naar BigQuery voor diepgaande analyses
– Visualisatie van geëxporteerde data met tools als Looker Studio
– Realtime inzichten in financiële gegevens voor snellere besluitvorming

Budgettering en kostenbeheersing

Financiële afdelingen maken gebruik van GCP-functies voor budgetbeheer:

– Instellen van budgetten om daadwerkelijke uitgaven te vergelijken met geplande uitgaven
– Configureren van waarschuwingen om op de hoogte te blijven van uitgaven

Efficiëntie en productiviteit

Het gebruik van GCP leidt tot aanzienlijke efficiëntieverbeteringen:

– Gemiddelde jaarlijkse IT-teamefficiëntie en productiviteitswinsten ter waarde van $696.600 per organisatie[4]
– Totale kostenbesparingen van gemiddeld 36% over een periode van drie jaar[4]

Ondersteuning van bedrijfsgroei

GCP stelt financiële afdelingen in staat om:

– Sneller te reageren op zakelijke kansen
– Bedrijfsactiviteiten effectiever en efficiënter uit te voeren
– De levering van nieuwe functies aan klanten te versnellen

Hoewel de exacte mate van adoptie kan variëren per bedrijf, is er een duidelijke trend zichtbaar waarbij financiële afdelingen steeds meer vertrouwen op clouddiensten zoals GCP voor hun dagelijkse operaties en strategische besluitvorming.

Europese dimensie

Hoewel de zaak zich in de VS afspeelt, kan deze ook gevolgen hebben voor Europa. Google ligt ook hier onder toenemende juridische druk van concurrenten en mededingingsautoriteiten[5]. Een woordvoerder van Google Nederland stelt dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de Europese impact.

Financiële implicaties

Voor Alphabet, het op drie na grootste bedrijf ter wereld, staan er enorme financiële belangen op het spel. Het advertentiebedrijf van Google is verantwoordelijk voor ruim driekwart van Alphabet’s omzet. Een gedwongen afsplitsing zou deze belangrijke inkomstenbron in gevaar kunnen brengen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Juridisch proces

Google heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de eerdere uitspraak over het illegale monopolie. Het bedrijf zal waarschijnlijk alle juridische middelen inzetten om de voorgestelde maatregelen te vertragen of tegen te houden.

Impact op concurrentie

De maatregelen zijn ook bedoeld om te voorkomen dat Google’s dominante positie zich uitbreidt naar de snelgroeiende markt van kunstmatige intelligentie[5]. Dit kan kansen bieden voor andere bedrijven in deze sector.

Internationale reacties

De zaak wordt nauwlettend gevolgd door overheden en techbedrijven wereldwijd. De uitkomst kan een precedent scheppen voor vergelijkbare acties in andere landen.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl
Gerelateerde artikelen