Amerikaanse grootbank bespaart 90% kosten door Ai in cashflowbeheer

Ai in cashflowbeheer

Een van de grootste Amerikaanse banken, JP Morgan Chase, heeft het handmatige werk voor zakelijke klanten met 90% teruggebracht dankzij een zelfontwikkelde Ai-tool voor het beheer van cashflow. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

  • 2500 klanten van de bank maken gratis gebruik van Ai-tool voor cashflow management van JP Morgan
  • bank wil 1,5 miljard dollar aan efficiency behalen door implementatie van Ai-tools

De tool werd een jaar geleden gelanceerd. Intussen maken zo’n 2.500 klanten momenteel gratis gebruik van de tool. Volgens Bloomberg overweegt de bank nu om kosten in rekening te brengen voor de service.

250-300 datawetenschappers en ingenieurs, richt zich op het gebruik van de enorme dagelijkse betalingsstromen die JPMorgan beheert

De tool vereenvoudigt het analyseren en voorspellen van kasstromen voor corporate treasuries, een taak die Bloomberg omschrijft als ‘complex en oordeelsintensief’. Ondanks de efficiëntie van automatisering bij het verwerken en visualiseren van betalingsstromen, vereisen definitieve beslissingen over liquiditeitsbeheer nog steeds menselijke tussenkomst.

JPMorgan Chase & Co. is een Amerikaanse multinational op het gebied van financiële dienstverlening, met het hoofdkantoor in New York City , Het is de grootste bank in de Verenigde Staten en ’s werelds grootste bank op basis van marktkapitalisatie per 2023. De bank heeft een kantoor in Amsterdam en elders in de EU en biedt naast zakelijke bankdiensten ook beleggingsbankieren en vermogensbeheer aan.

Het Ai-initiatief van de bank maakt deel uit van de bredere strategie van JPMorgan om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen door kunstmatige intelligentie te integreren in haar activiteiten. CEO Jamie Dimon suggereerde eerder dat AI mogelijk tot kortere werkweken zou kunnen leiden, terwijl de bank $1,5 miljard aan bedrijfswaarde uit AI wil halen tegen 2023.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Het team dat zich bezighoudt met cashflow management bij JP Morgan bestaat uit 250-300 datawetenschappers en ingenieurs die zich richten op het gebruik van de dagelijkse betalingsstromen die de bank beheert, Wel benadrukt het artikel dat de menselijke factor bij financiële besluitvorming relevant zal blijven.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen