Amerikaanse SEC brengt zakenbetalingen digitale valuta dichterbij

Gebruiksmogelijkheden Amerikaanse digitale munt groeien

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft onlangs elf beursgenoteerde bitcoinfondsen goedgekeurd. Door deze nieuwe status wordt de cryptomunt toegankelijker en daarmee aantrekkelijker gemaakt voor een grotere groep. Dit betekent dat beleggers nu kunnen investeren in bitcoin zonder de digitale munt zelf te hoeven kopen.

De beslissing van de SEC komt boven op de beslissing van de Amerikaanse president Joe Biden die de Amerikaanse overheid heeft gevraagd om een onderzoek te starten naar de voor- en nadelen van cryptomunten en de creatie van een eigen digitale munt. Cryptocurrency-voorstanders stellen dat deze ontwikkeling digitale munten verder in de financiële mainstream zal duwen, waardoor ook bedrijven met meer zekerheid betalingen kunnen gaan doen via digitale munten.

  • De Amerikaanse SEC keurt 11 bitcoinfondsen goed, waardoor cryptomunten toegankelijker worden bedrijven en particulieren
  • Financiële markten, e-commerce en logistieke sectoren (in de VS) kunnen profiteren
  • Digitale munten bieden bedrijven snellere transacties en flexibiliteit, maar vereisen aandacht voor beveiliging tegen cyberaanvallen en diefstal

Op dit moment zijn er geen specifieke sectoren in de Verenigde Staten die digitale munten gebruiken voor betalingen. Sectoren die veel baat kunnen hebben bij digitale munten zijn onder andere de financiële sector, de e-commerce sector en de logistieke sector. In de financiële sector kunnen digitale munten bijvoorbeeld worden gebruikt voor internationale betalingen, terwijl in de e-commerce sector digitale munten kunnen worden gebruikt voor snelle en veilige online betalingen. In de logistieke sector kunnen digitale munten worden gebruikt voor het betalen van douanerechten en andere heffingen bij internationale handelstransacties.

“Sectoren die veel baat kunnen hebben bij digitale munten zijn onder andere de financiële sector, de e-commerce sector en de logistieke sector”
Mogelijkheden van digitale munten 
Volgens kenners bieden digitale munten mogelijkheden voor bedrijven, zoals snellere en goedkopere transacties en meer flexibiliteit in het betalingsverkeer. Zo heeft De Nederlandsche Bank onlangs aangekondigd te onderzoeken of er een digitale euro kan worden uitgegeven, als aanvulling op contant geld en als simpel, breed geaccepteerd, veilig en betrouwbaar publiek betaalmiddel. Onlangs maakte de Europese Commissie bekend een consultatieronde te zullen starten om visies, meningen en analyses in de EU op te halen ten aanzien van de technische infrastructuur ten aanzien van een Europese digitale munt.
Beveiliging
Digitale munten brengen ook nieuwe risico’s met zich mee, zoals cyberaanvallen en diefstal. Bedrijven die na de formele stap van de Amerikaanse SEC overwegen om met digitale munten te betalen, dienen te zorgen voor een goede beveiliging van de digitale munten en de systemen waarop deze worden gebruikt. Een van de belangrijkste voorwaarden is de blockchain-technologie, die bekendstaat om zijn veiligheid en transparantie. Daarbij is het belangrijk om financieel managers bewust te maken van de risico’s en hen te trainen in het veilig omgaan met digitale munten.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.