Amerika slaat alarm over buitenlandse accountants

Steeds meer beursfondsen maken gebruik van accountants overzee.

Ruim een derde van boekencontroles van bedrijven met een Amerikaanse beursnotering (37,6%) gebeurt door buitenlands accountantskantoren. Dat brengt risico’s met zich mee, aldus onderzoekers.

Dit blijkt uit onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten (De Universiteit van Colorado Denver, de Bentley Universiteit en de Northeastern Universiteit). De onderzoekers wezen op recente schandalen rond boekencontroles, zoals de boekhoudfraude bij het Duitse betalingsbedrijf Wirecard. In deze kwestie ligt een aan EY gelieerd kantoor onder vuur, omdat het onregelmatigheden over het hoofd heeft gezien.

De Amerikaanse toezichthouder voor de accountancy, de PCAOB, verplicht beursfondsen om te melden als zij gebruikmaken van buitenlandse accountants. Vooral in China trof de PCAOB veel accountantskantoren aan die betrokken zijn bij de boekencontrole van Amerikaanse bedrijven. Bedrijven als General Motors, Cabot Corp, Hasbro, J&H, Starbucks, Steve Madden en Tesla laten tot tien procent van hun boekencontroles uitvoeren in China.

 De PCAOB en beurswaakhond SEC traden onlangs hard op tegen bedrijven die boekencontroles door Chinese accountantskantoren lieten uitvoeren en die inspecties door de PCAOB weigeren. Het is wettelijk verboden voor Amerikaanse accountants om hun werk te doen in buitenlandse rechtsgebieden. Amerikaanse multinationals zijn daarom genoodzaakt om buitenlandse accountantskantoren in de arm te nemen.

Amerikaanse bedrijven zijn het afgelopen jaar gedwongen om nog meer op buitenlandse accountants te vertrouwen vanwege de COVID-19-pandemie, die reizen naar het buitenland bemoeilijkt.

“Dit heeft waarschijnlijk invloed op de betrouwbaarheid van de financiële informatie”, aldus de onderzoekers.