Ambtenaren adviseerden tegen startersvrijstelling

Bronnen rondom één van de regeringspartijen laten weten dat er sprake is geweest van ‘politieke handjeklap’.

Ambtenaren van het ministerie van Financiën maakten gehakt van het plan om starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting en beleggers extra te belasten. Zij adviseerden minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) met klem de maatregel niet in te voeren omdat het de huizenprijzen zou opdrijven, meldt Vastgoedmarkt.

Uit memo’s die zijn opgevraagd op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur komt volgens het vakmedium naar voren dat ambtenaren de maatregel niet uitvoerbaar, niet doeltreffend en niet doelmatig vonden. Daardoor was het in strijd met de comptabiliteitswet die erop toeziet dat nieuwe wetten efficiënt en doelmatig behoren te zijn. En dat is deze maatregel niet volgens de ambtenaren, want het “grootste deel van de vrijstelling zal worden gekapitaliseerd in hogere woningprijzen”.

Bronnen rondom één van de regeringspartijen laten aan Vastgoedmarkt weten dat er sprake is geweest van ‘politieke handjeklap’. De verkiezingen waren in aantocht, en een aantal partijen had er baat bij om te laten zien dat er ‘iets’ wordt gedaan tegen de woningnood.

(ANP MediaWatch)