Alweer een stijging van het aantal faillissementen

Aantal faillissementen neemt langzaam toe
Het hoogste niveau in twee jaar is nog steeds opvallend laag.

Het aantal faillissementen is voor de derde maand op rij gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn in november 224 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat waren er 7 meer dan in oktober.

Volgens het CBS was sprake van het hoogste niveau in ruim twee jaar, maar evengoed is volgens het statistiekbureau sprake van een aanhoudend laag aantal in vergelijking met voor corona. Dat het aantal faillissementen zo laag ligt heeft onder andere te maken met de coronasteun vanuit het kabinet waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021. De door verschillende kenners voorspelde faillissementsgolf blijft vooralsnog uit.

Het gemelde CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

De handel was de bedrijfstak waarin andermaal de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 57. Dat is ook niet zo gek, omdat de handel tot de grootste bedrijfstakken hoort. Relatief gezien vielen de meeste bedrijven om in de industrie.

(ANP)