AlpInvest Partners krijgt nieuw mandaat

fallback
Voormalig NIB Capital PE verstevigt positie als grootste private equity firm in Europa.

AlpInvest Partners, tot voor kort NIBC Private Equity, krijgt van ABP en PGGM, bovenop het reeds bestaande mandaat van EURO14 miljard, een nieuw mandaat van circa EURO6 miljard. Daarmee heeft AlpInvest haar positie als de grootste private equity onderneming in Europa alsmede haar positie in de wereldwijde top 3 verstevigd. Het nieuwe mandaat, het grootste dat de afgelopen jaren in de internationale private equity markt is vergeven, behelst een investeringsperiode van drie jaar en zal worden aangewend voor Fonds investeringen, Secondary investeringen, Co-investeringen en Directe investeringen.

Vorige week maandag werd door moedermaatschappij NIBCapital NV bekend gemaakt dat NIBC Private Equity volledig wordt verzelfstandigd en verder gaat onder de naam AlpInvest Partners. ABP en PGGM zijn nu indirect aandeelhouder – via NIBCapital NV- en zullen na de verzelfstandiging elk direct voor 50% deelnemen in AlpInvest Partners.

AlpInvest is onder de naam NIB Capital Private Equity in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste institutionele investeerders in de wereldwijde private equity markt. Sinds 1999 is de investeringsportefeuille gegroeid van EURO600 miljoen tot meer dan EURO14 miljard. Met het nieuwe mandaat van circa EURO6 miljard, komt het totale mandaat onder beheer op circa EURO20 miljard. De onderneming is de afgelopen jaren zeer actief geweest als wereldwijde investeerder in private equity fondsen (via Fund of Funds), Secondary investeringen en Co-investeringen alsmede directe investeringen. Zo werd vorig jaar de lead positie genomen in de MidOcean/Deutsche Bank transactie en is de onderneming actief geweest bij buy-outs in de Benelux en Duitsland zoals de acquisitie van RAET.

Volkert Doeksen, Managing Partner en CEO van AlpInvest Partners zegt hierover: “Wij zijn zeer verheugd met het nieuwe mandaat van ABP en PGGM van EURO6 miljard, ruimschoots het grootste private equity mandaat dat de afgelopen jaren in de markt is vergeven. Met dit mandaat kunnen wij voor onze investeerders in deze qua investeringsmogelijkheden zeer interessante tijd blijven investeren en onze vooraanstaande positie in de internationale private equity markt verder uitbouwen. Daarnaast kunnen wij ons met de nieuwe zelfstandige positie en de naam AlpInvest Partners nog duidelijker in deze markt positioneren.”

De aandeelhouders, ABP en PGGM, zullen beiden een commissaris voordragen voor de nieuw te vormen Raad van Commissarissen van AlpInvest Partners. Daarnaast zal een onafhankelijk voorzitter worden benoemd alsmede twee additionele leden. Naar verwachting kunnen binnen afzienbare tijd over de samenstelling nadere mededelingen worden gedaan. Het Executive Committee blijft ongewijzigd. Deze bestaat uit de volgende Managing Partners; Volkert Doeksen (CEO), Paul de Klerk (CFOO), Wim Borgdorff, Iain Leigh en Erik Thyssen.

Gerelateerde artikelen