Alliander waarschuwt voor stroomuitval door grote vraag

Miljardeninvesteringen in het net zijn niet genoeg vanwege de enorme vraag.

De vraag naar elektriciteit stijgt harder dan het tempo waarin netbeheerder Alliander het netwerk kan uitbreiden. Op sommige plekken is het elektriciteitsnet al vol en de topman verwacht dat dit op meer plekken gaat gebeuren de komende jaren.

De grote vraag naar elektriciteit komt doordat consumenten en bedrijven meer elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen hebben aangeschaft. Om de groeiende vraag te kunnen bijbenen, moet komende jaren één op de drie straten open om het elektriciteitsnet te verzwaren.

Daarnaast moeten er de komende jaren 20.000 elektriciteitshuisjes bij, volgens topman Maarten Otto. Deze uitdaging komt boven de personeels- en materiaaltekorten waar de netbeheerder mee worstelt.

Alliander belast het net tijdelijk extra om toch aan de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen. Hierdoor kunnen vaker spanningsproblemen ontstaan, het licht kan knipperen of de stroom kan uitvallen in een wijk. Of en wanneer dit gaat gebeuren, is volgens de beheerder lastig te voorspellen omdat het afhangt van hoeveel elektriciteit tegelijk wordt verbruikt.

“Dat betekent dat we in de nabije toekomst helaas tijdelijk niet alle consumenten en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting direct kunnen helpen wanneer het net in de wijk vol raakt”, stelt Otto. 

Afgelopen jaar legde het bedrijf meer kabels aan en plaatste het meer elektriciteitshuisjes dan in 2021 om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Alliander legde meer dan 2200 kilometer nieuwe elektriciteitskabels en plaatste of bouwde vorig jaar ruim 2000 elektriciteitshuisjes om. Een groot deel van de investeringen van meer dan 1,2 miljard euro ging naar het onderhoud en de uitbreiding van de gas- en elektriciteitsnetten. In 2021 investeerde de netbeheerder iet meer dan 1 miljard euro.

(ANP)

Gerelateerde artikelen