Alarm over investeerder Private Equity in levensverzekeraars

Onderliggende activa van verzekeraars dreigen boterzacht te worden.

Het IMF roept autoriteiten van landen op om scherper te letten op liquiditeitsrisico’s van levensverzekeraars. Het gaat met name om de levensverzekeraars waar private-equitybedrijven zijn ingestapt.  Het IMF is beducht voor een “besmetting” naar de bredere financiële sector en de reële economie naarmate er meer investeerders instappen bij de levensverzekeraars.

  • IMF waarschuwt landen om streng toezicht te houden op liquiditeitsrisico’s bij levensverzekeraars in handen van private-equitybedrijven
  • investeerders hebben aanzienlijke belangen in levensverzekeraars opgebouwd …
  • … dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van illiquide activa in levensverzekeringsmaatschappijen …
  • … waardoor ze kwetsbaarder zijn geworden voor faillissementen en kredietverlagingen

Groepen als Apollo, Blackstone, Carlyle en KKR zijn volgens de Financial Times massaal in de verzekeringen gedoken. Die grepen hun kans nadat levensverzekeraars zich terugtrokken uit kapitaalintensieve bedrijven toen de rentes extreem laag werden.

850 miljard in handen van investeerders

In 2021 was tien procent van de activa van de Amerikaanse levensverzekeringssector eigendom van of werd beheerd door private equity-bedrijven, aldus het IMF. Dat komt overeen met een bedrag van 850 miljard dollar.

Deze verschuiving heeft geleid tot een scherpe stijging van de illiquide activa die door de verzekeraars worden aangehouden, zo waarschuwt het IMF tot wel veertig procent. Het gaat daarbij om verpakte kredieten, hypotheekleningen en hypothecaire waardepapieren.

Toegenomen kwetsbaarheid

Levensverzekeraars zijn daardoor kwetsbaar geworden. Bij een toename van het aantal bedrijfsfaillissementen en kredietverlagingen als gevolg van renteverhogingen, kunnen levensverzekeraars in de problemen komen doordat de waarde van de onderliggende activa is verkruimeld. Waakhonden over de hele wereld zijn bezorgd geworden nadat dit jaar van de Italiaanse levensverzekeraar Eurovita failliet gin, die eigendom was van Cinven, de Britse private equity-groep.

Toezichthouders moeten daarom scherp letten op de waarderingen voor illiquide activa die door verzekeraars worden aangehouden, zo stelt het IMF.

Angst is achterhaald

Vanuit de private equity-bedrijven klinkt een ander geluid. Angst voor de risico’s is achterhaald, stelt de sector. Tal van investeerders zijn beursgenoteerde vermogensbeheerders die beleggingsstrategieën volgen die de solvabiliteit van verzekeraars hebben vergroot. (ANP)

Lees hier

Gerelateerde artikelen