AI-tool van UBS scant razendsnel 300.000 bedrijfsdocumenten

AI transformeert bankensector, UBS loopt voorop met innovatieve tools.

UBS Group AG heeft een krachtige AI-tool ontwikkeld die meer dan 300.000 bedrijven in minder dan 30 seconden kan analyseren. Dit vergroot de capaciteit van de bank om fusie- en overnamedeals te identificeren en te ondersteunen. De tool, die al een jaar in gebruik is, helpt bij het genereren van ideeën voor overnames en het vinden van potentiële kopers.

• UBS AI-tool analyseert 300.000 bedrijven in seconden
• Europese banken zetten in op AI voor kostenbesparing
• Succesvolle testrun UBS-Credit Suisse integratie

De AI-tool van de zwitserse grootbank UBS, ook wel “M&A co-pilot” genoemd, markeert een belangrijke ontwikkeling in de financiële sector. Naast het identificeren van M&A-kansen kan de tool ook potentiële doelwitten voor activistische campagnes detecteren door de toon van het management in presentaties en vraag-en-antwoordsessies te analyseren. Dat meldt Zwitsers persbureau SwissInfo.

Toepassingen en uitdagingen

UBS ziet mogelijkheden om de AI-tool in te zetten voor juridische taken en dataroom-operaties bij M&A-transacties. Pogingen om AI te gebruiken voor meer genuanceerde taken, zoals financiële analyse en bedrijfsvergelijkingen, stuiten echter nog op uitdagingen. Compliance-zorgen, vooral met betrekking tot vertrouwelijke gegevens en verantwoordelijkheid, compliceren een bredere toepassing. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Impact op financieel dienstverleners

De ontwikkeling bij UBS past in een bredere trend waarbij Europese banken AI inzetten om kosten te besparen en efficiënter te werken. Citigroup voorspelt dat AI meer banen in de bankensector zal vervangen dan in andere industrieën, wat kan leiden tot een winststijging van 170 miljard dollar in de wereldwijde bankensector, aldus een bericht op de website van TPO. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Andere banken volgen het voorbeeld

Naast UBS investeren ook andere Europese banken flink in AI. De Spaanse CaixaBank bouwt een team van honderden AI-experts op en ziet de technologie als een belangrijke pijler van haar nieuwe strategie. De Italiaanse BPER Banca heeft aangekondigd dat er de komende jaren ongeveer 2000 banen zullen verdwijnen als gevolg van AI-technologie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Zorgen over banenverlies

De toenemende inzet van AI in de bankensector roept vragen op over de toekomst van werkgelegenheid in de sector. BPER Banca verwacht haar personeelsbestand tegen 2027 met 10 procent te verminderen door “procesoptimalisatie en automatisering met behulp van AI”. Dit illustreert de potentiële impact van AI op de arbeidsmarkt in de financiële sector.

UBS maakt voortgang met integratie credit suisse

Naast de ontwikkeling van AI-tools boekt UBS ook vooruitgang met de integratie van de overgenomen Credit Suisse. Een recente testrun voor de overdracht van klantgegevens uit Hong Kong en Singapore was succesvol. UBS bereidt zich voor om in totaal 1,3 miljoen klanten te migreren als onderdeel van deze integratie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Datamigratie

De omvang van de datamigratie bij de UBS-Credit Suisse integratie is ongekend in de financiële dienstensector. Het gaat om de overdracht van 110 petabytes aan gegevens, equivalent aan de inhoud van 20 miljoen grote archiefkasten. UBS heeft al vooruitgang geboekt door 560 applicaties, 13 petabytes aan gegevens en 40.000 servers uit de oorspronkelijke Credit Suisse-infrastructuur buiten gebruik te stellen.

Gerelateerde artikelen