Hoe Ai financiële dienstverlening (aan CFO’s) vorm geeft

Wat gaat CFO merken van Ai bij financieel dienstverleners

AI heeft het potentieel om de bankensector te transformeren. Dat stelt het onderzoeksartikel Harnessing the power of Ai: a new era for banking’ van het Britse nieuws- en communicatiebureau voor de financiële sector Finextra.

  • risico’s voor privacy, richtlijnen nodig
  • verwacht Ai gebruik in banking & finance
  • Ai vergt kundig personeel

Volgens de onderzoekers kunnen afdelingen als klantenservice, fraude-detectie en risicobeheer of gepersonaliseerde aanbiedingen in de toekomst gebruik maken van Ai. Ook kunnen banken hun efficiëntie, nauwkeurigheid en snelheid bij de verwerking van transacties, het analyseren van gegevens en het nemen van beslissingen met AI verbeteren, zo stellen de onderzoekers.

In het artikel geven de onderzoekers aan op welke wijze AI binnen de financiële wereld toegepast zal gaan worden.

1. Klantenservice: AI-aangedreven chatbots en virtuele assistenten kunnen klantvragen afhandelen en in realtime gepersonaliseerde aanbevelingen doen, wat leidt tot een efficiëntere en bevredigender klantbeleving.

2. Fraudedetectie: AI-algoritmen kunnen enorme hoeveelheden gegevens analyseren om ongebruikelijke patronen en mogelijke frauduleuze activiteiten te identificeren, waardoor banken proactieve maatregelen kunnen nemen om hun klanten en activa te beschermen.

3. Risicobeheer: AI kan banken helpen risico’s effectiever te beoordelen en te beheren door gegevens te analyseren en potentiële problemen te voorspellen voordat ze zich voordoen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl houdt 24/7 biedt dagelijks makkelijk leesbare en overzichtelijke artikelen over de financiële kant van het nationale bedrijfsleven.

Weinig tijd? Geen zorgen: door u in te schrijven op de nieuwsbrief ontvang u 3 x per week (rond het middaguur) een selectie van de de belangrijkste artikelen, een overzicht van inspirerende finance events (met netwerk) en de meest relevante trainingen en exclusieve opleidingen. Klik hier voor het aanmelden binnen 60 seconden.  


4. Gepersonaliseerde Aanbiedingen: AI kan klantgegevens analyseren om gepersonaliseerde financiële producten en diensten aan te bieden, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

5. Dieper Inzicht in Klantgedrag: Met AI kunnen banken enorme hoeveelheden klantgegevens analyseren om trends, voorkeuren en gedragingen te identificeren. Dit stelt banken in staat hun klanten beter te begrijpen, hun behoeften te voorspellen en op maat gemaakte diensten te bieden. Bijvoorbeeld, AI kan banken helpen klanten te identificeren die mogelijk interesse hebben in een bepaald financieel product of dienst, wat gerichte marketinginspanningen mogelijk maakt.

6. Stroomlijnen van Operaties: AI kan repetitieve taken automatiseren, workflows optimaliseren en besluitvormingsprocessen verbeteren. Zo kunnen door AI aangedreven robots routinetaken zoals gegevensinvoer afhandelen, waardoor menselijke middelen vrijkomen voor meer strategische en waarde-toevoegende activiteiten. Bovendien kunnen AI-algoritmen workflows optimaliseren door gegevens te analyseren en knelpunten te identificeren, wat leidt tot verbeterde operationele efficiëntie.

7. Creëren van Nieuwe Inkomstenstromen: AI stelt banken in staat nieuwe inkomstenstromen te creëren door innovatieve financiële producten en diensten te ontwikkelen. Zo kunnen banken bijvoorbeeld gepersonaliseerd beleggingsadvies aanbieden op basis van door AI gedreven analyse van de financiële situatie, doelen en risicotolerantie van een klant. Daarnaast kunnen banken AI benutten om nieuwe diensten te ontwikkelen, zoals realtime fraude detectie, die als abonnementsservice aan andere financiële instellingen of bedrijven kan worden aangeboden.

Risico’s

Hoewel de potentiële voordelen van AI in de banksector enorm zijn, zijn er ook uitdagingen en risico’s die moeten worden aangepakt.

  • Privacy- en beveiligingszorgen zijn van het grootste belang, omdat banken gevoelige financiële gegevens verwerken. Het is cruciaal om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren om gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en cyberaanvallen.
  • Daarnaast is er behoefte aan duidelijke regelgevende richtlijnen om ervoor te zorgen dat AI in de banksector verantwoord wordt gebruikt.
  • Bovendien vereist een succesvolle implementatie van AI in de banksector een gekwalificeerde beroepsbevolking die zowel de technologie als de financiële sector begrijpt. Dit vereist investeringen in training en ontwikkeling om werknemers uit te rusten met de nodige vaardigheden en kennis.

2023 is het jaar van ChatGPT en dat is niet zonder reden: met de juiste vraagstelling ontvang je input voor financiële analyses en stel je in mum van tijd rapportages op. Deze masterclass biedt je kennis en vaardigheden, verkent mogelijkheden om in te zetten voor bedrijfsvoering en geeft ook handvatten om misbruik te voorkomen.

 

Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en te trainen -al dan niet in de vertrouwde beslotenheid van een netwerk. NBA Opleidingen, Alex van Groningen en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.

 

Gerelateerde artikelen