AI-markt groeit explosief naar bijna 1 biljoen dollar

AI-markt biedt enorme kansen, vereist strategische investeringen en zorgvuldige planning

De wereldwijde markt voor AI-producten kan in 2027 een waarde bereiken van bijna 1 biljoen dollar, met een jaarlijkse groei van 40 tot 55 procent. Dat meldt het ANP.

  • AI-markt groeit explosief naar bijna 1 biljoen dollar in 2027
  • Investeringen in technologie én vaardigheden cruciaal voor succes
  • Consolidatie en overnames verwacht in gefragmenteerde AI-markt

Volgens het onderzoek van adviesbureau Bain & Company kan de omzet uit AI-producten in 2027 oplopen tot 990 miljard dollar, aldus het RD. Dit is een enorme stijging ten opzichte van de 185 miljard dollar in 2023. De sterke groei wordt gedreven door toenemend gebruik van AI-gerelateerde producten door bedrijven, organisaties en overheden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Toenemende vraag naar hardware en chips

De groeiende AI-markt leidt tot een stijgende vraag naar hardware, zoals datacenters en chips. Bain waarschuwt voor mogelijke tekorten aan chips die nodig zijn voor AI-systemen. Dit kan leiden tot hogere kosten en vertragingen bij de implementatie van AI-technologieën.

Stijgende kosten voor AI-datacenters

De kosten voor grote datacenters voor AI-toepassingen zullen de komende vijf jaar naar verwachting flink stijgen. Dit komt door de toenemende energiecapaciteit en de behoefte aan meer onderdelen, zoals koelsystemen en technologische infrastructuur. Bedrijven moeten rekening houden met deze kostenstijgingen in hun investeringsplannen.

Groei per segment binnen de AI-markt

Onderzoek van Sopra Steria laat zien dat verschillende segmenten binnen de AI-markt sterk zullen groeien:

– AI voor processen: 18% jaarlijkse groei naar $390 miljard in 2028
– AI voor mensen: 24% jaarlijkse groei naar $380 miljard in 2028
– AI voor machines: 13% jaarlijkse groei naar $330 miljard in 2028
– AI voor software: 25% jaarlijkse groei naar $170 miljard in 2028

Impact op verschillende sectoren

De groei van AI zal in vrijwel alle sectoren zichtbaar zijn. Momenteel wordt AI het meest toegepast in de financiële sector, gezondheidszorg en telecomsector. Samen zijn deze drie sectoren goed voor 45% van de AI-markt. De zakelijke dienstverlening heeft momenteel een relatief klein aandeel, maar hier wordt ook groei verwacht.[Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Kansen voor bedrijven

De groeiende AI-markt biedt tal van kansen voor bedrijven. AI kan helpen bij het snel uitvoeren van complexe data-analyses, wat leidt tot snellere en accuratere besluitvorming. Generatieve AI kan processen stroomlijnen en efficiënter maken door het overnemen van repetitieve taken.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Risico’s

Naast kansen brengt de snelle groei van AI ook uitdagingen en risico’s met zich mee. Bedrijven moeten investeren in zowel technologie als vaardigheden van medewerkers. Het verantwoord omgaan met AI is cruciaal, gezien de risico’s van onbedoelde vooroordelen en ‘hallucinaties’ van AI-systemen.

Ontwikkelingen in nederland

In Nederland wordt verwacht dat de Data & AI-markt in 2027 meer dan 10 miljard euro zal bedragen[2]. De marktomvang van AI-services zal naar verwachting met 59% stijgen, terwijl die van AI-solutions met 72% zal groeien. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en investeerders.

Internationale concurrentie

De snelle groei van de AI-markt leidt tot toenemende internationale concurrentie. Bedrijven en landen investeren fors om een leidende positie te verwerven. Zo wordt verwacht dat de Indiase AI-markt in 2027 een waarde van 17 miljard dollar zal bereiken[6]. Dit onderstreept het belang voor Nederlandse bedrijven om te blijven innoveren en investeren in AI.

Investeringen in AI-chips

Bank of America schat dat de AI-chipmarkt zal groeien van 44 miljard dollar in 2023 naar ongeveer 200 miljard dollar in 2027[5]. Dit illustreert de enorme investeringen die nodig zijn in de hardware-kant van AI. Bedrijven die actief zijn in de chipsector of hiervan afhankelijk zijn, moeten hier rekening mee houden in hun strategische planning.

Consolidatie en overnames

De snelle groei van de AI-markt zal naar verwachting leiden tot meer consolidatie en overnames. Het M&A-landschap in de Data & AI-markt bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar er worden al bedrijven geïdentificeerd met een actieve buy-and-build strategie. Dit biedt kansen voor zowel startups als gevestigde bedrijven.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen