Agressie tegen deurwaarders sterk toegenomen

Geld innen leidde tot 615 aanvaringen met boze schuldenaren.

Het aantal meldingen van agressie tegen gerechtsdeurwaarders is toegenomen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). In heel 2021 kwamen er 445 meldingen binnen, in het eerste halfjaar van dit jaar gaat het al om 615 meldingen.

De KBvG heeft een brandbrief gestuurd naar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Bakhuis legt uit dat het geweld tegen gerechtsdeurwaarders vaak lastig te bewijzen is, omdat ze niet kunnen verklaren op ambtseed. “Het is het woord van de deurwaarder tegen dat van de andere persoon. Ik ken veel collega’s die daarom niet eens meer aangifte doen of het überhaupt bij de KBvG melden. Wij roepen de minister daarom op om de wet aan te passen.”

Volgens de KBvG zijn de hoge inflatie en de gestegen energiekosten voor steeds meer Nederlanders een probleem. “Het zijn echt niet alleen minima waar we aan de deur komen, maar steeds vaker ook mensen met een goed salaris.”

Uit de cijfers blijkt verder dat deurwaarders vaker een betalingsregeling treffen en minder vaak beslag leggen op bijvoorbeeld iemands loon.

(ANP)