Afrikaanse activiteiten energiereus botsen (mogelijk) met CSDDD

TotalEnergies voor de rechter om greenwashing
Energieleverancier levert ook aan bedrijven in Nederland

De Franse multinational TotalEnergies overweegt de gaswinning in Mozambique dit jaar te hervatten, ondanks de aanhoudende onrust en geweld in de regio Cabo Delgado. Volgens ngo’s loopt het bedrijf daarmee het risico in strijd te komen met de aanstaande EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Dat schrijft de website Euronews.

  • EU-richtlijn CSDDD vereist onderzoek naar mensenrechten- en milieurisico’s
  • Niet-naleving CSDDD kan leiden tot boetes tot 5% van wereldwijde omzet
  • TotalEnergies riskeert aansprakelijkheid voor onvoldoende veiligheidsmaatregelen in Mozambique

De CSDDD-richtlijn, die naar verwachting op 24 april door het Europees Parlement wordt goedgekeurd, zal bedrijven verplichten de mensenrechten en milieurisico’s in hun toeleveringsketens grondig te onderzoeken. Bedrijven moeten maatregelen nemen om negatieve gevolgen aan te pakken. Niet-naleving kan leiden tot boetes tot 5% van de wereldwijde omzet. [Artikel gaat verder na de advertentie voor FM Dag 2024 in Bussum]

Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. Van verplichte rapportages tot complexe regelgeving, ESG-experts onthullen concrete oplossingen voor jouw ESG- en CSRD-vraagstukken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de ESG Orakelsessie.

Kritiek op prioriteit voor winst boven veiligheid

Volgens ngo-vertegenwoordigers zou TotalEnergies met de voorgenomen hervatting van de gaswinning in Mozambique de veiligheid en mensenrechten in de regio negeren en alleen uit zijn op winstmaximalisatie. “Als de CSDDD-richtlijn vandaag van kracht zou zijn, zou TotalEnergies er niet aan voldoen,” aldus Jill McArdle van Friends of the Earth Europe.

Toekomstige aansprakelijkheid voor bedrijven

De CSDDD-richtlijn zal Mozambikanen ook de mogelijkheid geven om bedrijven als TotalEnergies voor de rechter te brengen als zij onvoldoende maatregelen nemen. TotalEnergies wordt momenteel al aangeklaagd in Frankrijk voor zijn vermeende nalatigheid tijdens de terreuraanslag in 2021 in Noord-Mozambique.

Zodra de CSDDD in Nederland is geïmplementeerd, zullen registeraccountants expliciet een oordeel moeten vellen over de duurzaamheidsverslaggeving van grote ondernemingen. Dit betekent dat de rol van accountants op het gebied van duurzaamheidsrapportage zal toenemen. De CSDDD heeft tot doel bedrijven te verplichten onderzoek te doen naar en maatregelen te nemen tegen mogelijke schendingen van mensenrechten en milieuschade in hun toeleveringsketens, waarop accountants zullen moeten toezien. De implementatie van de CSDDD zal ook leiden tot meer openheid over hoeveel belasting bedrijven betalen en waar, wat ook een rol zal spelen in de controle door accountants.
Gerelateerde artikelen