Afname aantal faillissementen

In de eerste zes maanden van 2008 hebben er minder faillissementen plaatsgevonden dan een jaar eerder. Tot nu toe vroegen er dit jaar 3165 bedrijven een faillissement aan. In de eerste helft van 2007 bedroeg dit aantal 3965. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon.

Nederlandse kredietverzekeraars verwachten juist een stijging van faillissementen in 2008 vanwege een toename van niet- of te laat betalende afnemers als gevolg van de kredietcrisis. Deze verwachting blijkt vooralsnog nog niet uit te komen.

In de eerste helft van 2008 maakten ruim 5000 particulieren en ondernemers met een eenmanszaak gebruik van een schuldsaneringsregeling. Vorig jaar was dit percentage fors hoger (38 procent) met 8264. De verwachting van Graydon is dat er dit jaar in totaal 6600 faillissementen zullen worden aangevraagd en 11.000 schuldsaneringsregelingen.

Graydon verklaart de daling door een verbeterde economie. De daling in schuldsaneringen kan verklaard worden door de aangescherpte regelgeving waardoor veel schuldzaken niet in de statistieken terugkomen omdat ze zonder tussenkomst van een rechter worden aangepakt.

De meeste faillissementen werden aangevraagd in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant. De minste faillissementen werden in Zeeland aangevraagd.

Gerelateerde artikelen