AFM-bestuurder Femke de Vries vertrekt

Femke de Vries vertrekt per 1 januari 2018 als bestuurder bij de AFM en treedt vanaf die datum als senior partner in dienst bij &samhoud consultancy.

Reden voor de overstap is van persoonlijke aard, aldus de Vries: “Als bestuurder en wetenschapper ben ik voortdurend nieuwsgierig naar wat mensen en instellingen drijft en op grond waarvan zij bepaalde keuzes maken. Na 15 jaar in de financiële wereld zie ik dit als een mooie stap om mijn ervaring te verbreden en een meer ondernemende rol te gaan vervullen. Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.” De Vries was de afgelopen 15 jaar actief in het financieel toezicht en sinds 2015 bestuurder bij de AFM. Zij blijft als bijzonder hoogleraar Toezicht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Merel van Vroonhoven, voorzitter bestuur AFM: “Wij vinden het spijtig dat Femke de Vries vertrekt bij de AFM, maar respecteren haar besluit om een nieuwe stap te zetten in haar loopbaan en zo haar talenten verder te ontwikkelen. Ik heb Femke de afgelopen jaren leren kennen als een zeer gedreven en collegiale bestuurder. Zij heeft met haar vakkundigheid en passie voor het toezichtvak, gecombineerd met haar focus op kwaliteit, de vernieuwing van het AFM-toezicht versneld. We wensen haar veel succes in de nieuwe rol.”

Paul Rosenmöller, voorzitter raad van toezicht AFM: “De raad van toezicht betreurt het vertrek van Femke de Vries. Zij heeft zich bij de AFM vol overgave ingezet op belangrijke toezichtdossiers. Met oog voor kwetsbare groepen klanten, vertaald naar daadkracht en doorzettingsvermogen in het toezicht op de financiële instellingen, heeft zij onmiskenbaar een bijdrage geleverd aan eerlijke en transparante financiële dienstverlening in Nederland. De raad van toezicht is haar daar zeer erkentelijk voor.”

Voor de vacature die ontstaat met het vertrek van bestuurder Femke de Vries, wordt de werving opgestart. De raad van toezicht zal een geschikte kandidaat voor benoeming voordragen aan de minister van Financiën.