‘AFM moet strenger en sneller optreden’

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet strenger en sneller optreden tegen financiële dienstverleners die slecht gedrag vertonen, slecht advies geven of een gebrek aan integriteit hebben. Als AFM zich op deze taken concentreert, is een uitbreiding van regelgeving niet nodig.

Dat meldde de Consumentenbond woensdag. De bond reageert ermee op uitspraken van AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren. Hij zei gisteren in Het Financieele Dagblad dat de AFM meer wettelijke bevoegdheden zou moeten hebben, zodat de organisatie financiële producten kan toetsen voordat ze op de markt worden gebracht. Zo kan worden voorkomen dat er ”knollen voor citroenen worden verkocht.”

Maar de Consumentenbond pleit er juist voor dat de AFM de huidige taken aanscherpt. Behalve dat de AFM sneller en harder moet optreden, wil de bond ook dat de AFM veel meer en beter bekendmaakt welke financieel aanbieder zijn werk wel of niet goed doet. Ook pleit de organisatie voor een persoonlijk vergunningenstelsel, waarbij een vergunning bij slecht gedrag wordt ingetrokken.

Gerelateerde artikelen