AFM bezorgd over wangedrag finfluencers

Ondeskundig, aanprijzen van risicovolle producten, gesjoemel met betalingen.

De AFM is bezorgd over de risico’s van finfluencers, dat zijn influencers voor financiële producten Ze geven beleggingsadvies zonder vergunning, ze zijn onzorgvuldig bij aanbevelingen voor beleggingen

Verder prijzen ze risicovolle producten aan, werken samen met partijen zonder vergunning en ze laten zich betalen voor het aanbrengen van klanten.

Het provisieverbod voor voor beleggingsondernemingen geldt echter ook voor het betalen van de zogeheten finfluencers. Vrienden of bekenden, mogen evenmin een vergoeding ontvangen voor het aanbrengen van nieuwe beleggers.

De Autorititeit Financiële Markten (AFM) deed deze maand onderzoek onder 150 finfuencers. De gemiddelde finfluencer heeft zo’n 11.000 volgers. Vrijwel alle finfluencers (120 van de circa 150) geven tips op het gebied van beleggen, ook al zijn ze daar niet voor opgeleid. Ze geven cursussen, ze verkopen boeken en voeren zelf analyses en marktverkenningen uit tegen betaling.

Verder maken finfluencers reclame voor allerhande financiële ondernemingen in hun uitlatingen. Met name via Instagram en op websites wordt verwezen naar financiële partijen of handelsplatformen. Dit gebeurt in mindere mate ook via YouTube en Facebook.

Slechts heel weinig finfluencers zijn neutraal in hun berichtgeving of geen bijkomende belangen hebben, bijvoorbeeld het verkopen van eigen producten, zoals boeken of cursussen of ontvangen van (aanbreng)vergoedingen.

Door het gebruik van affiliate programma’s ontvangt de finfluencer een vergoeding voor het aanbrengen van klanten bij een financiële onderneming. Het valt op dat enkele finfluencers hier niet transparant over zijn of zelfs beweren dat zij geen aanbrengvergoeding ontvangen van een financiële onderneming, terwijl dit wel het geval is.

Naast het aanprijzen van vergunninghoudende partijen, prijst een aantal finfluencers ook financiële ondernemingen aan die illegaal zijn en motiveert volgers om daar te gaan beleggen. Deze partijen hebben geen vergunning of registratie om in Nederland actief te mogen zijn.

Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale brokers die buiten Europa gevestigd zijn (waaronder in ‘belastingparadijzen’) waar kan worden gehandeld in (zeer) risicovolle producten zoals CfD’s en forex.