Aegon krijgt staatssteun

Het zat er al een tijd aan te komen en is nu een feit: Verzekeraar Aegon krijgt drie miljard euro van de Nederlandse overheid. Aegon is de tweede financiële instelling die een beroep doet op het steunfonds dat het ministerie van Financiën heeft ingesteld voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt.

Aegon maakte gelijktijdig zijn kwartaalcijfers bekend. Het concern leed in het derde kwartaal een nettoverlies van ongeveer 350 miljoen euro. Het bedrijf heeft onder meer voor 400 miljoen aan afschrijvingen moeten doen.

Evenals bij ING is een voorwaarde van de kapitaalinjectie dat het bestuur en managers dit jaar geen bonussen ontvangen. Verder krijgt de staat aandelen van Aegon. Aan de kapitaalinjectie hangt een rente van 8,5 procent. Tot 10 oktober 2009 kan Aegon een derde van de aandelen terugkopen tegen de uitgifteprijs van 4 euro tot 4,52 euro per stuk. De resterende aandelen kan de verzekeraar op elk moment terugkopen tegen 150 procent van de uitgifteprijs.

Om zijn kapitaalpositie verder te versterken zal Aegon over 2008 geen slotdividend uitkeren. Eerder dit jaar had het bedrijf al een interimdividend van 0,30 euro per aandeel uitgekeerd.

Met de injectie verstevigt Aegon zijn kapitaalpositie. Het bedrijf zei dat het op dit moment een kapitaaloverschot van 5 miljard euro heeft. Hierdoor heeft Aegon een zogeheten solvabiliteitsratio van 160 procent, wat in lijn is met Europese regels voor verzekeraars. De solvabiliteitsratio is een maat voor de financiële gezondheid van een concern.

Gerelateerde artikelen